Belföld

Lemondott a Rákellenes Liga elnöke

A beteghibáztató reklámfilm körüli botrány miatt döntött így.

Régen látott méretű botrányt váltott ki az elmúlt napokban a Magyar Rákellenes Liga hirdetése. Ezzel elvileg arra biztatták volna a nézőket, hogy adójuk egy százalékát adják a szervezetnek, de sokan felháborodtak azon, hogy a reklám gyakorlatilag bűnösnek állította be a betegeket. A filmben ugyanis egy bírósági tárgyaláson, ítéletként szabják ki a rákot, amiért a „vádlott” egészségtelenül élt.

A szervezet végül bocsánatot kért a felháborodást kiváltó reklámfilm miatt, és visszavonta azt, ugyanakkor magyarázkodni is próbáltak – azt írták, szerintük erős üzenetre van szükség, hogy a helytelen életmód miatt rákkal fenyegetett emberek figyelmét felkeltsék.

Pénteken azonban újabb fejleményről számolt be a Bors: azt írták, a reklámfilm miatt a szervezet elnöke, Bittner Nóra benyújtotta lemondását.

A döntésem oka a kialakult negatív sajtó visszhang, amely a Magyar Rákellenes Liga céljaival gyökeresen ellentmondó üzenetet tulajdonít a kampányfilmnek, amelyben az 1%-os adó felajánlására hívjuk fel a lakosság figyelmét

– közölte Bittner, hozzátéve, hogy a reklám elkészítése nem egyszemélyes döntése volt, de elnökként kötelességének érezte, hogy vállalja a helyzetért a felelősséget.

A reklámra egyébként az Országos Onkológiai Intézet is reagált: azt írták, elhatárolódnak annak tartalmától és stílusától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik