Belföld
Ócsa, 2016. május 3.
Matematika írásbeli érettségi vizsga az ócsai Bolyai János Gimnáziumban 2016. május 3-án. Középszinten 97, emelt szinten 9 diák érettségizik az idén matematikából a középiskolában.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Érettségizők figyelem! Íme az idei változások

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2017. 01. 26. 16:22

Nemzetünk fiataljai felköthetik a gatyamadzagot, nehezebb lesz idegen nyelvből leérettségizni, ellenben kevésbé fog magyarból számítani a hejesírás. Elnézést, helyesírás.
Korábban a témában:

Jelentős változásokra kell felkészülniük az idén érettségizőknek – írja a Magyar Idők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetre (OFI) hivatkozva. A szakgimnazisták például nem választhatnak majd a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett szabadon ötödik tantárgyat:

nekik a szakmai tárgyból kell majd vizsgázniuk.

Magyarból is módosul az érettségi. Az OFI szerint a szövegalkotási feladatlapban lesznek módosulások, pl. a gyakorlati írásbeliség emeltről középszintre kerül át. A vizsgázók választhatnak majd az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás között. Lesz még egy szövegalkotási rész a magyarvizsgán: 150 perc alatt kell majd írni egy műelemzést vagy egy összehasonlító elemzést megadott művekről.

Ami érdekes furcsaság, hogy a helyesírási hibák után nem jár majd büntetőpont, inkább a jó helyesírást jutalmazzák majd.

Matekból az emelt szint változik lényegesebben. Több bizonyítandó tétel lesz, az algebra aránya pedig 20-ról 25 százalékra nő. A pontozás is változik majd. Középszinten minimális változás várható, a második részben az összes feladat több részkérdésből áll majd.

Történelemből nagyobb hangsúly kerül majd az írásbeli érettségire. Ugyanis mindkét szinten az eddigi 90-60 írásbeli, illetve szóbeli pont száma módosul, mostantól 100-at, illetve 50-et lehet majd maximum elérni. Az írásbeli 100 pontja fele-fele arányban oszlik majd meg a teszt és az esszék között. Az esszékérdések száma is csökken: középszinten eddig 8-ból 3 lehetőséget választhatott, most 4-ből 2 témát. Emelt szinten pedig 10-ből 4 helyett mostantól 6-ból 3-at.

A nyelvi érettségik is változnak, a legkönnyebb, A2 szintű feladatok eltűnnek a középszintű angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol és egyéb nyelvi érettségikből. A középszint a B1 szintnek, az emelt szint a B2 szintnek fog megfelelni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.