Belföld

Kamatostul visszakérhetik az illetéket a NAV-tól a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők

Az adóhivatal változtatott az eddigi jogértelmezésen, nekik is jár az, ami a házasoknak.

A bejegyzett élettársi kapcsolatban élőket is megilletik azok az adó- és illetékkedvezmények, amelyeket a házastársaknak biztosít a törvény

közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az ombudsman még decemberben, egy civil szervezet beadványa kapcsán jutott arra a megállapításra, hogy jogértelmezési tévedések miatt jelentős összeget vetnek ki a bejegyzett élettársak által ajándékozott, vagy a megözvegyült bejegyzett élettárs által örökölt ingatlanokra.

Székely László jogértelmezést kért az Igazságügyi Minisztériumtól, az pedig kikérte az Emberi Erőforrások Minisztériumának véleményét is. A két minisztérium egybehangzó álláspontja pedig az, hogy a bejegyzett élettársakat mindazok a jogszabályba foglalt – például adójogi, munkajogi, szociális, bevándorlási, honosítási – kedvezmények megilletik, amelyek a házasságban élőknek járnak.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényben az áll:

amennyiben maga a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény nem tartalmaz eltérő, kizáró rendelkezést, akkor a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell minden más jogszabálynak a házastársakra vonatkozó előírásait.

A törvény fel is sorolja azokat az eseteket – névviselés, közös örökbefogadás, reprodukciós eljárások –, amelyekben a házastársakra érvényes szabályozáshoz képest mást kell követni. Minden más esetben azonban automatikusan a házastársakra vonatkozó rendelkezések irányadóak a bejegyzett élettársak tekintetében is.

A NAV elnöke arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy az adóhivatal felülvizsgálta eddigi gyakorlatát, belső szakmai körlevelet adtak ki, amely szerint ahol a jogszabályok a házastársakra nézve kötelezettséget vagy jogot állapítanak meg, az a rendelkezés a bejegyzett élettársakra külön utalás nélkül is irányadó.

Az adóhatóság honlapjára is kikerül egy tájékoztató a megváltozott jogértelmezésről és arról, hogy az érintetteknek lehetőségük van a jogorvoslatra – tájékoztatta a biztost Tállai András. Az ombudsman is felhívja a korábbi téves jogértelmezéssel érintett személyek figyelmét arra, hogy

a tévesen kivetett illeték visszatérítése érdekében forduljanak a NAV-hoz.

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte: a bejegyzett élettársak kérhetik a terhükre előírt és esetlegesen megfizetett ajándékozási vagy örökösödési illeték törlését és visszatérítését. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemcsak az illetéket fizeti vissza, hanem az összeg után járó késedelmi kamatot is, amely a jegybanki alapkamat kétszerese.

 Azoknak a bejegyzett élettársaknak, akik megfizették az örökösödési vagy ajándékozási illetéket, egy kérelmet kell benyújtaniuk az adóhivatalhoz, melyben kérik az illeték törlését és visszatérítését. Az összeg lehető leggyorsabb kiutalása érdekében a kérelem mellé célszerű a bejegyzett élettársi kapcsolat tényéről szóló igazolás csatolása. Az adóhivatalnak ez az adat nem áll rendelkezésére, ugyanis az illetéket is a hagyatékátadó végzés alapján szabja ki, amelyben jellemzően csak annyi szerepel, hogy az örökös végrendeleti vagy törvényes örökös.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik