Belföld

Kamu olimpiaellenes aláírásgyűjtésbe kezdtek Gyurcsányék

Beleköpött a Momentum Mozgalom levesébe a Demokratikus Koalíció. A párt kedden Facebook-oldalán posztolt ki egy linket, ahol alá lehet írni az olimpiaellenes népszavazási kezdeményezést, ahol a kérdés a következő:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?

Ezzel csak annyi a probléma, hogy a kezdeményezést csak és kizárólag személyesen lehet aláírni. Tehát ha valaki rákattint az aláírás gombra, akkor csak az elrejtett, rettenetesen hosszú felhasználási feltételeket fogadja el és többek közt beleegyezik, hogy

a Demokratikus Koalíció az aláírók nyilvános és személyes adatait nyilvántartásba vegye, és a jövőben is díjmentesen kezelje a hatályos adatvédelmi törvény rendelkezéseinek megfelelően.

Ráadásul a Gyurcsány Ferenc fémjelezte párt ezzel alaposan be is tesz a Momentum Mozgalomnak, mert sokan azt hihetik, ők már aláírták, amit alá kellett, és nem mennek el a standokhoz.

A MoMo öt nap alatt ötvenezer aláírást gyűjtött össze.

Ellenzéki reakciók

Szerdán az LMP a város visszalépését kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésé, mert a párt szerint őrültség lenne Budapestnek olimpiát rendeznie.

A Demokratikus Koalíciónál úgy látják, Magyarország egyenesen csődbe menne a rendezéssel, amit a júliusi budapesti vizes világbajnokság költségeinek elszállása is bizonyít.

A Jobbik “elvi igenje” továbbra is fennáll, a kérdésben szerintük korábban lett volna értelme egy népszavazásnak, mondta Tokody Marcell fővárosi képviselő. Kifejtette, a Magyar Olimpiai Bizottság közvélemény-kutatás keretében felméri majd, hogy a lakosság mennyire támogatja az olimpiát, és ha a támogatók aránya nem éri el a 60-70 százalékot, akkor nem fogják Budapestet támogatni. Ilyen értelemben a népszavazás okafogyott, a megtartása felesleges pénzkiadás lenne.

Horváth Csaba MSZP-képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, a demokratikus elvekkel ellentétesnek tartják, hogy egy szűk hatalmi elit dönt a rendezésről, ráadásul úgy, hogy nem mutatják be az esetleges rendezés részletes hatásait, kockázatait. Mint fogalmazott, ők nem olimpiaellenesek, hanem korrupcióellenesek és népszavazás pártiak.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke elmondta, a párt aktivistái részt vesznek az olimpiarendezésről szóló népszavazási aláírásgyűjtésben. Szerinte lehet érvelni az olimpia mellett, és ezt a vitát le is kell folytatnia Magyarországnak.

Frissítés, 13:17

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk Gréczy Zsolttól, változtatás nélkül közöljük.

A DK internetes aláírásgyűjtése támogatja az olimpia-ellenes népszavazást, Felhívjuk a szerkesztőség figyelmét a DK aláírásgyűjtésének a DK facebook-oldalán olvasható magyarázatára, amely mindenki számára megjelenik, aki alá akarja írni a kezdeményezést. Ebben arra kérjük az aláírókat, hogy amennyiben budapesti lakcímmel rendelkeznek, vagyis jogosultak részt venni egy esetleges népszavazáson, akkor személyesen az utcai aláíróíveket is írják alá.. Amennyiben nem budapesti lakosok, akkor pedig ily módon a szimpátiájukat fejezhetik ki az ügy iránt. Vagyis az első esetben a hivatalos, papíralapú aláírásgyűjtés népszerűsítése a DK célja. A második esetben pedig – vidéken élő választópolgárok sokaságának kérésére – a nem budapesti lakosoknak kívánunk lehetőséget teremteni, hogy ugyan közjogi hatás nélkül, de elmondhassák véleményüket a budapesti olimpia tervéről. A DK ügyfélszolgálatán nagyon sok vidéken élő jelezte, hogy szeretné kifejezni tiltakozását az olimpiarendezés ellen.

De azért mutatunk egy képet:

Facebook
Facebook

A DK pedig a nem támogatás helyett tartózkodott a fővárosi szavazás idején, így a pontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik