Belföld

Rendes Budapest az olimpia ellenzőivel

Sokkal magasabban is meghúzhatta volna a határt a törvény szerint a főváros, hogy hány érvényes aláírástól kelljen kiírni a helyi népszavazást.

Nagy szerencséjük van a Momentum Mozgalom és a csatlakozó pártok, szervezetek olimpiaellenes aláírásgyűjtőinek: a Magyar Nemzet szerint ugyanis sokkal magasabbra is emelhette volna a lécet az érvényes aláírások számának terén a főváros.

Ugyanis akár 346 ezer hiteles aláírást is megkövetelhettek volna a jogszabályok szerint.

A népszavazásról szóló törvény szerint helyi referendum esetén a választópolgárok 10-25 százaléka kezdeményezheti azt. Magyarán helyi rendeletre van bízva, mennyire szigorúan húzzák meg a határt. Márpedig a főváros szervezeti és működési szabályzata szerint 10 százalék a limit Budapesten:

a Fővárosi Közgyűlés köteles helyi népszavazást elrendelni, ha azt a fővárosi választópolgárok legalább tíz százaléka kezdeményezte.

Eközben már 55 ezer aláírásnál tart a politikai újonc Momentum gyűjtése. Hat nap alatt elérték az 50 ezret, nagy az érdeklődés. Az olimpiaellenes népszavazás tervéhez csatlakozott LMP-től is közölték, náluk is szignók ezrei vannak, sorban állnak a standjaiknál az emberek, óránként 40-en írják alá. Ezalatt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is folytatja az adománygyűjtést, amiből óriásplakátokkal szórják majd meg a várost.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik