Belföld

Navracsics mintha megsorozta volna Orbánt

navracsics-tibor(4)(1)(960x640).jpg (navracsics tibor, )
navracsics-tibor(4)(1)(960x640).jpg (navracsics tibor, )
A magyar uniós biztos durva dolgokat mond elitváltásról, civilekről, átlátható kormányzásról. Az is árulkodó, amiről nem beszél.

A legfrissebb HVG-nek adott interjúban Navracsics Tibor – a magyar kormányfővel ellentétben – úgy véli, az idei nem lesz a lázadás éve. A menekültválság, az uniót sújtó pénzügyi válság kedvez ugyan a radikálisabb politizálás híveinek, és bár lesznek választások idén és jövőre is, de szerinte nem lesz politikai, hatalmi elitváltás.

Úgy gondolom, az év végére sok szempontból megváltozott értékrendű Európában fogunk élni, de a változás nem lesz alapvető.

Az Európai Bizottság magyar tagja biztosra veszi, hogy marad a kötelező menekültkvóta,

mert valamilyen arányos befogadásra szükség van.

Ugyanakkor a tagállamok sem a kötelező kvótában, sem a kvóta nélküli európai megoldásban nem képesek megegyezni, ami példa az együttműködés képtelenségére. Azt sem zárja ki, hogy a menekültkérdésben nem is lesz közös megoldás, de azt mondja, az EU szétesése nem reális.

Az oktatásért is felelős uniós biztos azért nem teszi szóvá, hogy Magyarországon az európai modellel ellentétesen az állami iskolák támogatása csökken, míg az egyháziaké nő, mert csak az oktatás finanszírozásába van beleszólása, a szerkezetébe nincs. Szerinte a romákat ért diszkrimináció miatt indított kötelezettségszegési eljárásban, még a bírósági eljárás előtt alku születhet. Ugyanakkor a magyar oktatásügynek továbbra is fontos feladata lenne a romák felzárkóztatása, társadalmi integrációja,

a civilek jóindulatú kezdeményezését hiba lenne megakadályozni.

Navracsics Tibor érdemben nem reagál a korrupciót firtató kérdésre és arra, hogy Magyarország Orbán Viktor utasítására kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködésből. Sportért is felelős biztosként viszont elárulja, az átláthatatlan magyar sportfinanszírozás, a titkosított tao-támogatás nem szerepel a bizottság napirendjén, Korábbi ajánlásaikat a magyar kormány figyelembe vette.

Természetesen az átláthatóság a jó kormányzás alapja, ez érvényes a sport finanszírozására is.

Navracsics Tibor néhány napja az InfoRádiónak azt mondta, hogy Magyarországon a 2018-as parlamenti választáson biztosan téma lesz az EU és a migráció. A kormányzati kommunikáció visszahozza a rezsicsökkentést, de biztos, hogy a nagy ellátórendszerek – egészségügy, oktatás – is fontos kérdések lesznek a választási kampányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik