Közélet

Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködésből

A külügy szerint a szervezet az országok nyílt leckéztetésének terepévé vált.

Magyarország kilép a Nyílt Kormányzati Együttműködés nevű nemzetközi kezdeményezésből, amelynek 70 ország és szervezet a tagja – írja a hvg.hu. Az erről szóló határozat kedden jelent meg a Magyar Közlönyben azzal a kiegészítéssel, hogy Szijjártó Péter külügyminiszternek azonnal el kell küldenie az erről szóló nyilatkozatot.

A Nyílt Kormányzati Együttműködés 2011-ben alakult, a belépésről 2012-ben döntött a második Orbán-kormány. A kezdeményezés célja, hogy erősítse a résztvevő országok elkötelezettségét a nyílt és átlátható kormányzás megteremtése, valamint a társadalmi részvétel növelése iránt. A csatlakozással hazánk vállalást tett többek közt a költségvetési adatok, illetve a közpénzek felhasználására kötött szerződések nyilvánosságának erősítésére.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a 24.hu-nak azt írta:

A Nyílt Kormányzati Együttműködés a jó kormányzati gyakorlatok megvitatása helyett egyes országok leckéztetésének terepévé vált, valós párbeszédet nem folytat, a tényeket elferdíti, és egyoldalú jelentéseket készít.

A jelentésekben a hazánkat folyamatosan bíráló úgynevezett civil szervezetek véleménye megjelent, a kormányzati választ azonban negligálták.

Semmi értelme, hogy egy ilyen – az alapításkor kitűzött céloktól és elvektől teljesen eltért – szervezetben fenntartsuk tagságunkat.

Szijjártó Péter a mai napon a kormány döntéséről értesítette a Nyílt Kormányzati Együttműködés kormányzó bizottságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik