Belföld

Készült egy tökéletes film a nyugdíjasokról, de a TV2 propagandacélokra használta fel

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2017. 01. 11. 09:45

Korábban a témában:

November 29-én Orbán Viktor bejelentette, hogy minden magyar nyugdíjas 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt kap karácsonyra. A BUÉK és a Magyar csapat – “…még 50 perc…” című filmek alkotói úgy döntöttek, összeraknak egy kisfilmet, ami a nyugdíjasokról szól. Az Ajándék című alkotás először a 444-en jelent meg.

A miniszterelnök ajándéka tökéletes alkalom volt a film készítőinek, hogy egy olyan korosztályról készítsenek anyagot, akikről kevés szó esik.

Annak ellenére, hogy Magyarországon több mint 2 millió nyugdíjas korú él, ez a generáció rendkívül alulreprezentált a médiában. Az idősek nem csak a munkaerőpiacról szorulnak ki, hanem a kulturális életből és a társadalmi vitákból is

– írták.

Céljuk az volt, hogy eltérő körülmények között élő nyugdíjasok bevonásával olyan platformot teremtsenek, ahol az ő szemszögükből tekinthetünk rá a társadalmunkra. Ez sikerült is, mert jól látszik, milyen problémákkal küzdenek a magyar nyugdíjasok, milyen körülmények között, hogyan élik hétköznapjaikat. A csaknem 22 perc alatt látunk jobb módú nyugdíjasokat is, de az is szembetűnő, hogy sokak számára a hús megvásárlása már ünnepnap. Politikai nézeteik is különbözőek, van, aki örül Orbánék ajándékának, más nincsen elájulva a 10 ezer forintos utalványtól. Különböző nézőpontokat, véleményeket mutatnak be, fontos kérdésekre keresnek válaszokat.

Egyben van értelme, ha csak részleteket szedünk ki belőle, az egész elveszíti lényegét.

A TV2 ezt mégis megtette. 

A hétfő esti Tények adásában “13 ezer nyugdíjas ajándéka a Postán” címmel több részletet is mutattak a filmből.

De válogattak, nem azt a részt tették bele, amikor egy romos házban, borzalmas körülmények között élő nő azt mondja:

Miért nem pénzben adták?

Inkább azt a részt vágták be, amikor a férfi azt mondja,

tegyük össze a két kezünket, hogy kaptunk egy kis segítséget.

A film egy kiváló korrajzot ad mai magyar nyugdíjasokról, amit a TV2 propagandacélokra használt fel. Kálmán Mátyás, a film egyik producere a 24.hu-nak elmondta, nem tudott arról, hogy a Tények felhasználta egyik anyagához kisfilmjüket. Hozzátette, céljuk az volt, hogy színes képet fessenek az idős generációról.

Megkérdeztük a TV2-től, kértek-e engedélyt az alkotóktól a kisfilm felhasználásához, valamint, hogy miért éppen azokat a részeket válogatták ki, amik belekerültek az adásba?

Válaszukban azt írták,
Jóhiszeműen jártunk el, az idézés szabályai szerint, a riportban a forrást megjelöltük.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.