Belföld

A Budavári Önkormányzat hárommillióért ad ki közérdekű adatokat

A Budavári Önkormányzat vezetése közel hárommilliót (pontosan 2 819 460 forintot) kért a Magyar Nemzettől az ingatlan-bérbeadások részleteit tartalmazó közérdekű adatokért.

A lap azután fordult az önkormányzathoz, miután a kerület fideszes polgármesteréről kiderült, hogy a piaci ár töredékéért bérel lakást az általa vezetett önkormányzattól, mindezt úgy, hogy saját lakása is van. Az I. kerület polgármestere egy műemlék épületben bérel egy 71 négyzetméteres lakást havi 80 ezerért, miközben a lakás piaci ára ennek a többszöröse. Nem ő az egyetlen, egy Kossuth-díjas színész 45 ezerért bérel egy 117 négyzetméteres lakást az Úri utcában.

A Budavári Önkormányzat azért kért ekkora összeget az adatokért, mert mivel “mintegy 1500 bérleti szerződésről van szó, amelyet az irattárból kiemelni, anonimizálni és beszkennelni a kollégája számára 1470 munkaórába kerülne, ezért csaknem hárommillió forint költségtérítést kérnek”. Az adatok gyűjtésén egy személy dolgozna, és ha a lap kifizetné az összeget, kilenc hónapot kellene várnia az adatokra.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint a kormányhatározat ad lehetőséget arra, hogy aránytalan munkaerő-ráfordítás esetén pénzt kérjen a hivatal, viszont igazolniuk kell, hogy mennyi időt vesz igénybe a válaszadás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik