Belföld
vaddisznó (vaddisznó)

Vadkanmészárlást rendeztek a Mecsekben, de minek

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

újságíró. 2016. 12. 29. 07:45

A földművelési miniszter szerint nincs itt semmi látnivaló, 200 vaddisznó lemészárlása csak arra kell, hogy csökkentsék a vadállományt. És ha egy külföldi vadász fizet is ezért, akkor az már bulika.
Korábban a témában:

Eleve elég fura a hobbivadászat szokása manapság, amikor iparilag megtermelik a húst, és nem az embernek kell befogni (persze, vadállomány-fenntartás miatt ez szükséges, ezt elismerjük), de néha még ezen is sikerül túltenni. A Bors ír róla, hogy a Zselicben jött össze a bravúr november 5-6-án,

amikor külföldi vadászok 200 vaddisznót lőttek halomra.

Az állami Mecsekerdő Zrt. sasréti erdejében történt a nemzetgazdaságilag bizonyára roppant hasznos állatgyilkolás. A történet úgy derült ki, hogy egy informátor Szakács László MSZP-s képviselőhöz fordult. Kiderült, hogy aránylag kevés hősiesség volt a vadkanok lelövésében:

előre összeterelték őket egy rétre, majd feszített tempóban sorban agyonlőtték őket. A tanú szerint a mészárlás után a talaj is vérben ázott.

Ilyenkor abban reménykedik az ember, hogy az egész kitaláció, valaki csak be akarja sározni az állami tulajdonú erdészetet, de nem. Szakács írásbeli kérdéssel fordult Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterhez. Fazekas válaszában azt írta, egy külföldi megrendelő vitte végbe a gyilkolászást, sőt még 5 százalék kedvezményt is kapott.

A lap utánanézett az áraknak, ezek szerint a vaddisznók hajtó- és terelővadászata 3-5 fő részére napi 308 ezer forintnyi euróba kerül. 13 főtől már napi 924 ezer forint az ár. A sasréti erdőben egy évben maximum 210 vaddisznót lehet lelőni, tehát az idei keret ezzel ki is merült.

Fazekas szerint amúgy nem okozott károkat a tömeges kivégzés, a tervek szerint csökkenteni kell a nagyvadak állományát, itt jórészt máshol befogott és idetelepített állatokat lőttek ki. Bónusz kedvezmény a sertéseknek: még menekülőút is volt nekik a terület nagysága miatt. Köszönjük, miniszter úr, megnyugodtunk!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.