Belföld

Nem az volt a kérdés, hogy lesz-e terrortámadás, hanem az, hogy mikor

Nem az volt a kérdés, hogy lesz-e terrortámadás, hanem az, hogy mikor”.

Ezt Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő mondta a 24.hu-nak a berlini támadás után. Tarjányi legutóbb is hasonlóan nyilatkozott nekünk, most is azzal érvelt, hogy az Iszlám Állam visszaszorulóban van a törzsterületén, ezért erőt akar felmutatni megmaradt híveinek. Ehhez pedig olyan úgynevezett puha célpontokat választ, ahol sok a sebezhető civil.

Pont, mint egy karácsonyi vásár.

Érdekes eltolódást figyelt meg a szakértő: miután Franciaországban és Belgiumban több támadás történt, magasabb lett ott a készültség is.

Európa terrorelhárítása és hírszerzése egyre magasabb sebességbe kapcsol.

A franciák például a Bataclan elleni, egy évvel ezelőtti támadás óta 8-10 merényletet akadályoztak meg, és mintegy 300 dzsihadistát “kapcsoltak le”. Ezért tolódott a támadások színhelye és fókusza keletebbre, Németországba. Azzal viszont, hogy már a németek is átestek ezen a szörnyűségen, ott szinte biztos nem lesz több ilyen merénylet, annyira ráállnak a témára majd a hírszerzők és terrorelhárítók.

Hiába szorul a hurok, még előfordulhatnak támadások, akár karácsonykor is, szimbolikus célpontok ellen, mint amilyen az ünnepi vásár volt.

Magyarországon Tarjányi szerint nem kell aggódni, bár a titkosszolgálatok válaszolhatnának azokra a kérdésekre, mire és mennyire vannak felkészülve. De a külföldi társszolgálatok tapasztalataiból a velük jó és napi viszonyt ápoló terrorelhárítás is profitál, mivel

mindenki tanul, ez olyan, mint a repülés.

Azaz amikor lezuhan egy gép, az egyfelől sajnálatos áldozatokkal jár, másfelől viszont szakértők hada elemzi utána a repülési adatokat, hogy legközelebb ilyesmi ne fordulhasson elő. Tarjányi tehát arra kér mindenkit, kivételesen bízzanak a TEK-ben.

Mi fog most változni Németországban?

A biztonságpolitikai szakértő szerint eddig az volt a helyzet, hogy nem lehetett minden merényletért a menekülteket felelőssé tenni, második-harmadik generációs támadók gyilkoltak Párizsban és Brüsszelben is. De a németországi eset – ahol most kiderült, hogy akit először fogtak el, az nem a valós elkövető lehetett -, felboríthatja ezt.

A következmény az lehet, hogy a németek felpörgetik a visszatoloncolást. Aki bármilyen bűncselekményt is elkövet, az már mehet is haza a jövőben. A hírszerzési műveletekben viszont a németek akár a franciáknál is jobbak lesznek majd, köszönhetően a jobban működő, centralizált rendszerüknek.

Magyarország készül

Itthon a támadás után megkerestük a Belügyminisztériumot, emelik-e a terrorfenyegetettség szintjét. A Terrorellenes Koordinációs Bizottság nem módosította a Magyarország területén jelenleg hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfenyegetettségi fokozatot. A bizottság értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ. A magyar titkosszolgálatok és a rendvédelmi szervek továbbra is folyamatosan kapcsolatot tartanak a külföldi társszolgálatokkal.

Ugyanakkor a lakosságának biztonsága mindenek előtti, ezért Pintér Sándor belügyminiszter felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy az ország teljes területén fokozza a rendőri jelenlétet, különösen a bevásárlóközpontok és a karácsonyi vásárok körzetében. A Terrorelhárítási Központ a főváros több kiemelt pontján járőrszolgálati tevékenységet kezd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik