Nagyvilág

Biztosan lesz terrortámadás Európában a következő 2-3 hónapban

Ez nem pánikkeltés, hanem háborús törvényszerűség. Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő szerint Magyarország jobban felkészült egy esetleges merényletre, mint Párizs, bár itthon a támadás esélye közelít a nullához.

Újabb terrortámadás rázhatja meg Európát decemberben, erre enged következtetni több kormányzati szerv és hatóság jelzése.

  • November közepén az Egyesült Államok külügyminisztériuma hívta fel az Európában tartózkodó amerikaiak figyelmét, hogy legyenek óvatosak az ünnepi rendezvényeken és szabadtéri vásárokon.
  • Pénteken az Europol közölte, nagy valószínűség szerint újabb támadásokat tervez elkövetni Európában a közeljövőben az Iszlám Állam.
  • Majd erre reagálva vasárnap Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter fokozott óvatosságra intett mindenkit, aki az ünnepeket megelőzően és a jövő év elején külföldre utazik.

Bár az Iszlám Állammal kapcsolatos információk az elmúlt időszakban elvesznek a hírek sűrűjében, még mindig komoly kihívást jelentenek a hatóságoknak.

Csak novemberben történt, hogy

Most kezdődik a tánc

Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora a közelmúltban úgy fogalmazott, a veszély akár évekig is fennállhat, egészen addig, amíg az Iszlám Állam elleni harcok véget nem érnek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Sőt, a szervezet utána is felemelheti a fejét, de erről itt írtunk bővebben.

A titkosszolgálatok becslései szerint a szervezet több száz katonája szivárgott már be a kontinensre, akiknek megvan a képzettségük hozzá, hogy terrortámadást hajtsanak végre, sőt, egyre nagyobb a kockázata, hogy magányos farkasok mészároljanak, akiknek nincs konkrét kötődésük a csoporthoz. Ilyen volt a júliusi nizzai kamionos merénylet, a müncheni mészárlás és a belgiumi machetés támadás is.

Aggasztó, hogy az ENSZ és a vegyifegyver-ellenőrök vizsgálata szerint új taktikát alkalmazhat a terrorbrigád, mégpedig Európában eddig nem tapasztalt mérgesgáz-támadást hajthatnak végre a beszivárgó tagok.

Az Europol legfrissebb jelentése szerint az európai terroristák többsége fiatal bűnöző volt, akik megkülönböztetettnek, megalázottnak és a társadalom peremére szorultnak érezték magukat, de nem a vallás volt az elsődleges hajtóereje a radikalizálódás folyamatának. Az Iszlám Állam igyekszik a szíriai menekültek körében harcosokat toborozni és a migrációs válságot kihasználva polarizálni az EU lakosságát.

Abu Mohammad al-Adnani
Abu Mohammad al-Adnani

Abu Mohammad al-Adnani, a terrorszervezet augusztusban megölt szóvivője egyik utolsó videójában arra szólította fel a kalifátus szimpatizánsait, hogy népszerűsítsék a dzsihádot hazájukban.

Éjjel-nappal terrorizáljátok a keresztényeket, amíg mindenki félni kezd a szomszédjától

– hangzott az utasítás.

Az Europol szerint nehéz megmondani, mik lehetnek a potenciális célpontok, mert az Amerikai Egyesült Államok vezette koalíció tagjait propagandavideóiban kivétel nélkül megfenyegették már.

A szimbólumrendszert támadják

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő a 24.hu megkeresésére elmondta, veszélyes, ha a koalíció túl hamar lenyomja, “túlnyeri” magát az Iszlám Állam ellen, mert a szárazföldi hadsereggel rendelkező terrorszervezet terrorsejtek százaivá tudja formálja át magát.

Mint fogalmazott, fontos személyre, névre, csúnyán fogalmazva darabra felderíteni, kik harcolnak az Iszlám Állam kötelékeiben, hogy ne térhessenek vissza Európába. A hírszerzési tevékenység nagy részét a nemzetközi koalíció elvégezte, de nem lett tökéletes.

Itt gond van, és ezzel a hatóságok is tisztában vannak, valós a figyelmeztetés.

Biztos, hogy az elkövetkező két-három hónapban lesz terrortámadás Európában, a kérdés csak az, pontosan hol és mikor. Ez nem pánikkeltés, hanem háborús törvényszerűség.

A szakember szerint az Iszlám Állam számára az elsődleges szempont a kommunikáció. Nem az a lényeg, hányan halnak meg, de nyilván szeretnének minél több embert megölni. A zsidó-keresztény kultúrában fontos ünnepek következnek, a szimbólumrendszert támadják.

Azt javasolja a külföldön élő magyaroknak, bátran menjenek ünnepi rendezvényekre, vásárokra, mert Európa felkészült. Példaként említette, hogy tavaly karácsonykor és a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon is sikerült megelőzni a tragédiát.

Fegyveres katonák egy étterem előtt Brüsszel belvárosában Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
Fegyveres katonák egy étterem előtt Brüsszel belvárosában
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Magyarország felkészült

Tarjányi Péter úgy véli, hamarosan Magyarország is belecsöppen a közel-keleti valóságba. Fel kell készülni rá, hogy a tömegrendezvényeken véletlenszerűen átvizsgálják a táskákat, kiemelnek embereket. Félni azonban nincs okunk.

Az itthon támadás esélye a nullához közelít. Az Iszlám Államnak Nyugat-Európa a célpontja.

Arra a kérdésre, miszerint a magyar hatóságok mennyire vannak felkészülve egy esetleges merényletre, határozottan azt felelte, jobban mint Párizs.

Nálunk más a bevándorlási helyzet, kisebb a város, így egyszerűbb is a helyzet. Az Országos Mentőszolgálat, a TEK és a Katasztrófavédelem remekül működik együtt, arról nem is beszélve, hogy Franciaországban a támadások után nem akarják megijeszteni a lakosságot a gyakorlatokkal. 
De inkább folyjon sok-sok liter izzadtság, mint egy csepp vér.

Tarjányi rámutatott, közvélemény-kutatások szerint a vidéken élő népesség nagy százaléka elhiszi, hogy a terrorszervezet elmehet a falujába és ott robbanthat. Megnyugtatott mindenkit, ennek az esélye ténylegesen nulla, a főváros van kitéve a legnagyobb kockázatnak.-

Kerestük az Országos Rendőr-főkapitányságot is, az előző évekhez képest fokozott védelmet biztosítanak-e a budapesti vásárokon és ünnepi rendezvényeken. Válaszukban azt írták,

A rendőrség az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetének fenntartása érdekében az ünnepi időszakban kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, alkalmi kirakodóvásárok helyszínére, a piacokra, pályaudvarokra, valamint a nagy tömegeket vonzó rendezvények helyszínére. A rendőri szervek a szükséges erővel vannak és lesznek jelen a közterületeken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik