Belföld

A Jobbiknál jól megfér a cukiság és a szélsőségek

A kormánypárti sajtó a múlt hét végén bombasztikus hírként számolt be arról, hogy a hatóságok „gyakorlatilag felszámolták” a Magyar Nemzeti Arcvonalat (MNA). Felmerül azonban a kérdés, hogy ha a bőnyi rendőrgyilkosság után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) házkutatások és letartóztatások sorozatával fel tudott lépni a szélsőséges szervezet ellen, akkor miért nem történt meg ez korábban.

Nem világos az sem, hogy a Győrkös-féle szervezet orosz kapcsolatait illetően miért nem történtek érdemi lépések, például miért nem utasítottak ki senkit az országból – holott azt Németh Szilárd Fidesz-alelnök is megerősítette, a bőnyi kiképzőtáborban orosz „diplomaták” is megfordultak. Érdekes továbbá, hogy bár a Fidesz-Jobbik háború közepette sok kormánypárti vád elhangzik az ellenzéki párttal szemben, a Jobbikhoz ténylegesen kapcsolódó és szintén oroszbarát szatellit szervezetekről alig esik szó.

Csak a jéghegy csúcsa

Pedig ahogy korábban megírtuk, a pártot aligha menti fel, hogy épp a Győrkös vezette MNA-szakadárok esetében a legkevésbé kimutatható a Jobbikhoz való kötődés. Az MNA csak a jéghegy csúcsát jelenti a magyarországi szélsőséges, paramilitáris szervezetek sorában, amelyek többsége az eredeti és azóta feloszlatott Magyar Gárda megalapítása óta a Jobbik körül nyüzsög, sőt, ideológiailag, szervezetileg és némelyikük akár pénzügyileg is kooperál a párttal, illetve annak háttéralapítványával.

A Jobbik és személyesen Vona Gábor által képviselt mérséklődés, a „néppártosodás” vagy közkeletűbb nevén „cuki kampány” ezt nem írja felül, hiszen az a párelnök saját értelmezése szerint is alapvetően stílusbeli változtatásnak tekinthető, mely elsősorban a párt által folytatott országos kommunikációjára vonatkozik. Ennek örve alatt a párt lokális szervezeteinél, legyen szó a Janiczák Dávid vezette Ózdról vagy a Toroczkai László irányította Ásotthalomról, szélsőjobboldali politika „normalizációja”, „cukivá” tétele történik.

Ennek pedig része a paramilitáris szervezetekkel való együttműködés is.

Hosszú évek óta kapcsolatban állnak

Vona Gábor persze rutinosan tagadja, hogy a Jobbiknak köze lenne a szélsőséges szervezetekhez vagy például az Orosz Mihály Zoltán vezette „érpataki modellhez”, mondván ezek „függetlenek” a párttól, ahogyan Tyirityán Zsolt szerint sincs „rendszeres kapcsolat” közte és a pártelnök között. Némi vizsgálódás után azonban kiderül, hogy a párt és az extrém szervezetek között szinte szimbiotikus összefonódás tapasztalható: a Jobbik szatellit szervezetei közé tartozik a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM), a Betyársereg, a Farkasok, a Magyar Önvédelmi Mozgalom (MÖM) és még sorolhatnánk.

A kapcsolatok egészen 2009-ig nyúlnak vissza, amikor a többek között Ópusztaszeren rendezett „nemzeti radikális találkozón” Vona Gábor, Jobbik elnök, Toroczkai László, a (HVIM) akkori tiszteletbeli elnöke, Zagyva György Gyula, a HVIM akkori elnöke, Kiss Róberttel, a Magyar Gárda akkori főkapitánya és Tyirityán Zsolt a Betyársereg vezetője megállapodtak a jövőbeni együttműködésről, elsősorban a melegfelvonulás megakadályozására.

A szövetség azóta sem bomlott fel.

A Jobbik beemelte vagy bent tartotta ezeket a szervezeteket az általa létrehozott és uralt nyilvánosságba, a szélsőjobboldali mítosz-építésbe.

Ilyen volt például a HVIM 2015-ös Trianon Felvonulása, ahol Magvasi Adrián, a HVIM vezetőségi tagja és az Alfahír főszerkesztője, Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke és országgyűlési képviselője, Kálló Gergely, a Jobbik budapesti Ifjúsági Tagozatának mentora, Zagyva György Gyula, a HVIM társelnöke és Dobay Gergely, a HVIM alelnöke, felvidéki vezetője.

A Horthy Miklósra emlékező 2015-ös eseményen többek között Novák Előd, a Jobbik korábbi alelnöke, Tyirityán Zsolt, Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere, Murányi Levente, az ’56-os Pesti Srácok Intézetének igazgatója, Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya szólalt fel.

A párt határon túlnyúló tevékenységét jórészt „kiszervezte” a HVIM-nek, míg a szervezet belföldön a revizionista követelések egyik életben tartója a szubkultúra mítoszában kulcsszerepet játszó éves Trianon Felvonulás megszervezésével Budapesten, melyet az Alfahír a „Közeleg az idő, hogy Romániát is fel lehet darabolni” címmel vezetett fel 2015-ben. A Jobbik fő orgánuma közvetlenül Incze Béla, alelnököt és Zagyva György Gyulát, társvezetőjét idézi életformájáról és radikalizmusáról. Incze a „hazafias közösség megteremtését és önfejlesztését említi” a szélsőjobboldal meghatározó szubkulturális rendezvények, a magyarországi Magyar Sziget, a romániai Székely Sziget és a szlovákiai Felvidéki Magyar Sziget fesztiválok révén.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvonulásának résztvevői vonulnak Szerbia budapesti nagykövetségéhez azon a demonstráción, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának 91. évfordulója alkalmából tartottak Budapesten. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvonulásának résztvevői vonulnak Szerbia budapesti nagykövetségéhez azon a demonstráción, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának 91. évfordulója alkalmából tartottak Budapesten.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A fiatalok nevelése

A HVIM ezen kívül saját kiképzési, „katonai hagyományőrzési” táborokat szervez kifejezetten az ifjú korosztály megcélozva rekrutálási célból, melybe a Farkasok és a Betyársereg is aktívan bekapcsolódik. Dér Zsolt a Farkasok, Tyirityán Zsolt pedig a Betyársereg részéről tartott ideológiai és honvédelmi képzést a HVIM táborában. A fiataloknak nyújtott nevelésről pedig képet kaphatunk Tyirityán megfogalmazásában:

A fehér magyar fiataloknak nem volt érdekvédelmi közössége, a fehér magyar fiatalok voltak azok egyedül ebben a társadalomban, akik soha nem hallhatták a hangjukat, akiknek mindig toleránsnak kellett lennie, (…) akik soha nem léphettek fel önmaguk védelmében, hát ennek vége! Mert most már itt vagyunk és kellőképpen ki is fogunk állni a fehér magyar fiatalok közösségéért..

A Jobbik és a szélsőséges szervezetek közötti kapcsolódásokat a magas szintű tagsági átfedések is bizonyítják. Zagyva György a HVIM egyik korábbi elnöke, a Jobbik későbbi országgyűlési képviselője, Toroczkai László a Jobbik elnökségi tagja, a Betyársereg alapítója, Dér Zsolt, Sneider Tamás volt személyi titkára a Farkasok kiképzője és a Betyársereg tagja.

A sor még folytatható lenne, de talán ennyiből is egyértelmű, hogy a Jobbik radikalizációja nem érthető meg önmagában. A párt aktívan hozzájárul az általa támogatott paramilitáris szervezetek legitimációjához azzal, hogy „honvédelmi alapismereteket oktató”, rendvédelmi feladatokat ellátó civil kezdeményezésként beszél róluk. Az Alfahír főszerkesztője, Magvasi Adrián a Facebookon jelentette be, hogy korábban részt vett a Farkasok kiképzésén és semmilyen problémát nem talált, sőt reményei szerint a fiataloknak „mielőbb lehetőséget biztosít a kormány, hogy intézményes keretek között is megismerkedhessenek a honvédelmi alapismeretekkel, és kipróbálhassák magukat a szakállas nők korában valóban férfias tevékenységekben is.”.

Oroszbarát néppártosodás

Volner János, a Jobbik alelnöke és frakcióvezetője személyes részvételével emelte a Betyársereg 2016-os „éves seregszemléjének” fényét díszvendégként. A régióban párját ritkító intézményesített rasszizmusnak szintén ezek a szervezetek adják a gerincét. Az Orosz Mihály Zoltán vezette romák ellen „rendvédelmi alapon” fellépő „érpataki modellben” a jobbikos tiszavaszvári önkormányzat ugyanúgy részt vesz, mind a telepeken rendszeres „bejárásokat” tartó HVIM vagy Betyársereg.

A szélsőséges szervezetek a Jobbik oroszbarát politikai irányvonalát is követik. A HVIM 2015-ben a Hősök terén tartott szeparatistapárti tüntetésén köszönetet mondott az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetőjének, Alekszandr Zaharenkónak a „magyar katonák elengedéséért”. Tyirityán megfogalmazásában a kelet-ukrajnai

orosz felkelők (…) harcolnak a cionista, illetve az amerikai geopolitikai célok” ellen. Vagy ahogyan az egyik Betyársereg oldalán megjelent cikk kerek perec kijelentette: „az igazságot most Putyin képviseli.

A már említett Dér Zsolt pedig egyenesen elismerte: az oroszbarát erők felkérték, hogy csatlakozzon hozzájuk Ukrajnában, amit a veterán végül amiatt utasított vissza, mert a Jobbik parlamenti alelnökének, Sneider Tamásnak az alkalmazásában állt.

Néppártosodás ide vagy oda, a Jobbikkal együtt tehát az oroszbarát, paramilitáris szatellit szervezetei is jönnének, sőt „rendvédelmi szervként” legalizálná őket a párt – ahogyan azt számos jobbikos politikus korábban ígérte.

Mindezeket figyelembe véve nagyon érdekes, hogy miközben a retorika szintjén a kormánypárt jó ideje a szélsőségesek és a Jobbik kapcsolatáról készül lerántani a leplet, az extrém szervezetekkel foglalkozó nemzetbiztonsági ülés után egyetlen nyilatkozat erejéig sem foglalkoztak a témával. Az esetleges orosz kapcsolatokat pedig különösen nagy csend lengi körül. Ehelyett a kormányközeli sajtóban mintha új Jobbik-ellenes kampány kezdene kibontakozni, eszerint a legfőbb probléma az a párttal, hogy Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc ugyanúgy gesztikulál.

Győri Lóránt – Juhász Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik