Belföld

Százhat menekültet zsúfolt egy teherautóba, 12 év fegyházat kapott érte

Tizenkét évet kapott azt az embercsempész, aki 106 embert zsúfolt egy szellőzés nélküli teherautó rakterébe még tavaly nyáron. Az ügyben a Szegedi Törvényszék döntött első fokon, kedden. A bíróság a román sofőrt teherautót vezető férfit különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és embercsempészés minősített esetében találta bűnösnek és véglegesen kiutasította Magyarország területéről.
Társa is volt, őt vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettéért két év börtönre ítélték.

A két férfit Romániában bízták meg azzal, hogy a szerb-magyar zöldhatár mellől illegális határátlépőket juttassanak Ausztriába. Az egyik férfi vezette a teherautót, a másik pedig egy kocsit, ami elöl haladt, hogy egy esetleges rendőri ellenőrzésnél azt állítsák meg.

Az elsőrendű vádlott tavaly június 24-én 26 embert vitt Mórahalomról Ausztriába. Másnap hajnalban mindketten visszatértek a homokháti kisváros mellé, ahol az embercsempészek legalább 106 határsértőt zsúfoltak be a teherautó mindössze 12 és fél méteres alapterületű, zárt, szellőzéssel egyáltalán nem rendelkező rakterébe. A vádlottak a jármű hátsó ajtaját csak többszöri kísérletre, a bennlévőkre rányomva tudták becsukni. A túlterhelt teherautó elindulni is alig tudott, néhány perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni azért, hogy levegőhöz jussanak.

A sofőr ezt meghallva hajnali fél ötkor Mórahalom belterületén megállt, átszállt társa autójába. Úgy hajtottak el Románia felé, hogy a raktérajtót nem nyitották ki. A belülről nem nyitható raktérből az embereknek csak hosszas próbálkozás után sikerült az ajtó egyik szárnyát annyira kifeszíteniük, hogy a zárat elérve kiszabadítsák magukat. Eközben bent már többen eszméletüket vesztették, hárman életveszélyes állapotba kerültek az oxigénhiány miatt.

A szakértői vélemény szerint a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett. A bezsúfolt emberek – köztük gyermekek, csecsemők – az indulás után húsz-huszonöt perccel meghaltak volna.
Az elsőrendű vádlott többféle vallomást tett, az embercsempészés bűntettét elismerte, de azt állította, kinyitotta a teherautó hátsó ajtaját. Társa azzal védekezett, nem tudott róla, hogy embereket szállít a teherautó, úgy gondolta, cigarettacsempészethez nyújt segítséget.

Az elsőrendű vádlott és védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett, a másodrendű vádlott pedig három nap gondolkodási időt kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik