Belföld
Polgári Piknik Kötcsén

Matolcsyék 353 millióért vásároltak új műkincseket

24.hu
24.hu

2016. 12. 08. 11:35

Korábban a témában:

A hónap elején megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében 235 millióért veszik meg a Kiss Ferenc-gyűjteményt. Nem ez az első ilyen vásárolásuk, korábban

  • 4,5 milliárd forintért vették meg Tiziano Mária gyermekével és Szent Péterrel című festményét, amiért előző tulajdonosa jelentősen nagyobb összeget is kaphatott volna külföldön, csak éppen védetté nyilvánították, így nem tudta kivinni az országból.
  • Emlékezetes vásárlás volt, mikor tavaly 5,7 millió dollárért az MNB birtokába került Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című munkáját, így teljessé vált a Déri Múzeumban látható Munkácsy-trilógia. Egy másik Munkácsy-képnél is éltek a már említett védetté nyilvánítás lehetőségével, ebből akkoriban elég nagy botrány kerekedett.
  • 380 ezer euróért szerezték meg Abraham van Beijeren Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel című festményét. A további műkincsvásárlásokról itt tájékozódhat.

A jegybank csütörtökön az MTI-vel azt közölte, hogy Matolcsyék most öt új műkincset vásároltak mintegy 353 millió forintért. Ebben egyébként már benne van Kiss Ferenc gyűjteménye.

A közlemény szerint a jegybank megvásárolta

  • Breuer Marcell nemzetközi hírű, magyar származású építész gránit tárgyalóasztalát 150 ezer dollárért (43,6 millió forint),
  • Teleki Sámuel gróf számára Johann Georg Hann bécsi ötvös műhelyében 1791-ben készült ezüst fedeles kínáló tálat 6 millió forintért, és a Bedő Rudolf hagyaték egyes műtárgyait 52 millió 300 ezer forintért.
  • A jegybank ezen kívül megvásárolta a Kiss Ferenc gyűjteményt – benne Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjával – 235 millió forintért, valamint a Bostonban készült Kossuth Lajost ábrázoló dagerrotípiát 23 ezer dollárért (6,6 millió forint).

Az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja a korábban külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése.

Az Értéktár programra az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig – áll a tájékoztatásban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Simicska tévéje is döntött

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.