Belföld

Matolcsyék bevásároltak: 235 millióért veszik meg a Kiss Ferenc-gyűjteményt

Újabb értékes műtárgyakkal bűvül a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben elindított Értéktár programja. Az utóbbi két évben több értékes alkotás, illetve teljes gyűjtemények kerültek a jegybankhoz, például

  • 4,5 milliárd forintért vették meg Tiziano Mária gyermekével és Szent Péterrel című festményét, amiért előző tuajdonosa jelentősen nagyobb összeget is kaphatott volna külföldön, csak éppen védetté nyilvánították, így nem tudta kivinni az országból.
  • Emlékezetes vásárlás volt, mikor tavaly 5,7 millió dollárért az MNB birtokába került Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című munkáját, így teljessé vált a Déri Múzeumban látható Munkácsy-trilógia. Egy másik Munkácsy-képnél is éltek a már említett védetté nyilvánítás lehetősésével, ebből akkoriban elég nagy botrány kerekedett.
  • 380 ezer euróért szerezték meg Abraham van Beijeren Csendélet gyümölccsel, tenger gyümölcseivel és értékes edényekkel című festményét. A további műkincsvásárlásokról itt tájékozódhat.

Az uniós Közbeszerzési Értesítőben megjelent hirdetmény szerint 235 millió forintért most tovább gyarapszik az Értéktár program: ekkora összegért vásárolja meg a jegybank a Kiss Ferenc-gyűjtemény tulajdonjogát.

2011 novemberétől 2016 januárjáig a Kassák Múzeumban állították ki a gyűjteményt, amelyet így jellemeztek:

A történeti modernizmus és a klasszikus avantgárd tárgykörében Kiss Ferenc budapesti gyűjteménye Magyarország egyik legjelentősebbnek számító, magánkézben lévő kollekciója. A gyűjtemény különlegessége, hogy a tízes évektől a negyvenes évekig tartó időszak modern művészetének a legszélesebb körű dokumentumait fogalja magában.

Korábban a Magyar Narancs írt cikket az egyedülálló gyűjteményről és Kiss Ferenc gyűjtői munkásságáról. Olvassa el, érdemes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik