Belföld

Távozhat a korábbi III/II-es Tasnádi László államtitkár

A 24.hu információi szerint a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára hetekkel ezelőtt jelezte távozási szándékát Pintér Sándornak. Ezt az Indexnek is megerősítette több rendészeti forrás.

Tasnádi László a rendszerváltás után jelentős szakmai karriert futott be, kezdetben az Információs Hivatalnál, azután a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatánál, majd az APEH bűnügyi igazgatójaként. Tasnádi László 2010 óta a belügyminiszter kabinetfőnökeként több mint 70-szer képviselte a tárcát nyilvános bizottsági üléseken.

A rendszerváltás előtt azonban III/II-es ügynök volt operatív tisztként dolgozott, Nagy Imre újratemetéséről is jelentett többek között, ami 2014-ben derült csak ki a széles közvélemény számára.

Orbán akkor a védelmébe vette őt, de például a CÖF nem kért Tasnádiból, a lemondását követelték. Maradt akkor a helyén, annyira, hogy 2016-ban állami kitüntetést kapott. Áder az 1956-os évforduló emléknapján, valamint a rendszerváltás 27. évfordulójának alkalmából rendőr altábornaggyá léptették elő, Lázár szerint kínos Tasnádi kitüntetése.

Áprilisban Tasnádi egyenesen hivatkozási alapként használta a pártállami múltat, amikor azt mondta, a nyomozóhatóságok és titkosszolgálatok koordinációja jobb volt az 1970-es években, mint most.

Az Index úgy tudja, az is rosszul eshetett neki, hogy még a Fidesz rendészeti kérdésekkel foglalkozó politikusai sem álltak ki mellette nyilvánosan.

Lehetséges utódjaként Bolcsik Zoltán vezérőrnagyot, a belső elhárítás főigazgatóját, illetve Kiss Zoltánt, az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) tavaly kinevezett főigazgatóját emlegetik.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik