Közélet

Lázár: kínos a III/II-es Tasnádi előléptetése

A Miniszterelnökség fejét valamelyest zavarja, hogy a szocializmus működtetésében részt vett Tasnádi Lászlót épp a rendszer elleni felkelés évfordulóján léptették elő.

A viharos csütörtöki Kormányinfón több olyan kérdés is előkerült, ahol nem várt módon Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is egyetértett a kérdező újságírókkal. Az egyik ilyen volt Tasnádi László esete. Arról kérdezték Lázárt, mennyire volt ízléses, hogy épp október 23-án léptették elő altábornaggyá a korábbi III/II-es Tasnádit, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkárát. A válasz:

Kínos és kellemetlen. Több mint furcsa.

Ettől függetlenül Lázár elfogadta a döntést, amit azzal indokolt, hogy jogilag gyenge lábakon áll most leverni valakin a port a szocialista rendszerben betöltött szerepéért. Szerinte 1990-ben kellett volna megtenni ezt, ahogy egyes volt keleti blokkos államok ki is iktatták a hírszerzésükből a volt rezsim embereit.

A Hvg.hu arról ír, 2014-ben derült ki, hogy Tasnádi 1978-ban került a BRFK-hoz, ahol alosztályvezetőként dolgozott. Tasnádi 2014-ben tagadta, hogy jelentett volna bárkiről is. Azt mondta, a BRFK-nál kémelhárítással, terrorelhárítással foglalkozott, majd hírszerzési tevékenységet végzett.

(A fenti képen a bajusztalan úr Tasnádi László.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik