Belföld

A kommunista állambiztonság ad mintát a kormánynak

Az egykor III/II-es operatív tisztként dolgozó államtitkár anélkül példálózhatott a régi gyakorlattal, hogy bárkiben megütközést keltett volna.

A ’70-es években jobb volt a nyomozóhatóságok és a titkosszolgálatok koordinációja, mint napjainkban. Nem azért, mert akkor mind egy minisztérium, a belügy alá tartoztak, most meg három minisztert szolgálnak. Hanem mert akkoriban még létezett egy olyan központi nyilvántartás, amelyhez mindenki hozzáférhetett

– ezt mondta pénteken Tasnádi László rendészeti helyettes államtitkár egy minisztériumi sajtóbeszélgetésen arról, hogy egy új információs elemző szervezetet állítana fel a kormány.

A 444 emlékeztet: Tasnádiról kinevezése után kiderült, hogy III/II-es operatív tiszt volt, a C alosztályon dolgozott, melynek feladata a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése, és a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt. Kiderült az is, hogy Tasnádi felügyelte az ügynöki jelentéseket Nagy Imre újratemetésén is.

A magát harcos antikommunistának feltüntető Fidesz képviselői mindebben akkor nem találtak kivetnivalót, azt mondták, „csak a munkáját végezte”. Mostanra pedig Tasnádi már egyenesen pozitív példaként hivatkozhat az állambiztonság titkosszolgálataira egy új szervezet felállításakor, és ezzel még az ellenzékben sem keltett megütközést – hívta fel a figyelmet a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik