Belföld

Folytatódik a Lázár-féle illetékkaszabolás: márciusban jöhet az állami rezsicsökkentés 2.

További húsz hatósági eljárás válik díjmentessé, ha a parlament megszavazza a Miniszterelnökség állami rezsicsökkentésről szóló újabb törvényjavaslatát - mondta a Magyar Időknek a Miniszterelnökség területi közigazgatási ügyekért felelős államtitkára.

A Magyar Idők csütörtöki számában megjelent cikkben Kovács Zoltán elmondta:

a célok megvalósításának egyik fontos eleme, hogy eltöröljük azokat az illetékeket és díjakat, amelyek az állampolgárok és a vállalkozások nagy részét érintik.

Mint mondta, a törvényhozás az év elején számos költséget szüntetett meg vagy csökkentett, most érkezett el az állami rezsicsökkentésnek nevezett program második fázisa.

A tárca kedden törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, mely

összesen húsz hatósági eljárás illetékét, díját szüntetné meg. Tizenöt esetben a magánszemélyek terhe csökkenne.

Ingyen anyakönyvi kivonat

A jövőben például ingyenesen juthatna bárki anyakönyvi kivonathoz, emellett adott esetben az ingatlanok tulajdoni lapjának nem hiteles másolatáért sem kellene fizetni, s a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételéhez szükséges hatósági bizonyítványt is költségmenetesen szerezhetnék be az érintettek.

A vállalkozásoknak jelenthetne könnyebbséget, hogy bizonyos cégbejegyzések és az egyéni vállalkozók nyilvántartása alapján kiállított hatósági bizonyítvány költségét eltörölnék.

Az újabb díjmentesség 2017 márciusában lépne életbe.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat nem találomra választotta ki a megszűnésre ítélt tételeket, nyáron ugyanis társadalmi konzultációt tartottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik