Belföld

A kormány beszánt egy biztosítót, és azt mondja, ez lett volna az új Quaestor-botrány (javított)

Az MNB visszavonta az engedélyét, a parlament kedden törvényt hozhat róla. De kikhez, mely érdekcsoporthoz kerülhet a Dimenzió biztosító jelentős cash-flow vagyona, budai óvodája, hollókői és keszthelyi vendégházai?

FRISSÍTÉS 16:42 – A cikk MNB-t érintő részeit helyreigazítjuk. A hibás, a valóságnak nem megfelelő részeket ebben a cikkben dőlt betűvel, zárójelben jelezzük. A hibáért, amelyről bővebben ebben a cikkünkben olvashat, elnézést kérünk olvasóinktól és az MNB-től. 

A Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesületnek valószínűleg befellegzett. Ezt onnan lehet tudni, hogy a kormánypárt politikai ügyet kreált – az MNB által tevékenységétől frissen megfosztott – biztosító kétségtelenül meglévő, súlyos működési problémáiból. Gelencsér Attila fideszes parlamenti képviselő a biztosítóról szóló törvényjavaslat hétfői parlamenti vitájában azt mondta:

A Dimenzió minimum az egyik olyan egyesület, amelynél komoly veszély látszik. S mielőtt bekövetkezne a következő Quaestor-botrány Dimenzió-botrány néven, szerettük volna ezt rendezni.

A dolog előzménye, hogy a piacfelügyelet 2010 óta háromévenként vizsgálta az egyesületi formában működő biztosítót. Idén májusban az MNB felügyeleti biztosokat rendelt ki (illetve hoztak róla egy testre szabott törvényt), majd novemberben visszavonták a tevékenységi engedélyüket. Azt írták, a fenntarthatatlan üzleti modellből következő, nem orvosolt tőkeproblémák miatt nem engedélyezik a működésüket. Az MNB döntött arról is, hogy a teljes biztosítási állományukat átruházzák – pályáztatás útján – más biztosító vagy önkéntes nyugdíjpénztár részére.

Második felvonásként, az MNB-vizsgálat eredménye után néhány nappal, Gelencsér Attila fideszes parlamenti képviselő nyújtott be egy törvényjavaslatot (ennek részletes vitájából idéztük őt fentebb). Ennek lényege, hogy az egyesület biztosítási tevékenységeken kívüli tevékenységei (és így vagyona) a törvény erejével „átkerül” egy másik, a piacon lévő biztosítóhoz vagy pénztárhoz. A képviselő mindezt – azonosan az előző törvénymódosítással – a tagok érdekeinek védelmével indokolta. A parlamenti felszólalásából azt is ki lehetett hallani: a Dimenzió menedzsmentje ellopta volna a biztosító vagyonát, ezért kellett a kormánynak közbelépnie.

Bár a Dimenzió több évtizedes működésével kapcsolatban számos probléma felvethető, az semmiképpen sem állítható, hogy a menedzsment arra készült volna, hogy ellopja a vagyont. Erre senki, semmilyen bizonyítékkal nem állt elő. Ezt az MNB vizsgálata sem állította.

Az viszont bizonyosan állítható, erősen aggályos az a mód, ahogy a fideszes törvénygyár és az MNB ellehetetleníti a Dimenzió működését. Azaz ügyfélkörét és vagyonát “a törvény erejénél fogva” átruházza egy másik, hazai piaci szereplőre. Egy a biztosító működésére rálátó forrásunk szerint:

Aki elad valamit, annak kellene érte pénzt kapnia. Itt meg arról van szó, hogy vedd le a gatyádat, és takarodj a francba.

Mi ez az egész?

Ahhoz, hogy megértsük a történetet, 1993-ig kell visszamennünk. A Dimenzió az alapításakor a Matáv (jelenleg Magyar Telekom) kötelékébe tartozott, egyfajta juttatása volt a cég dolgozóinak. A cég fizette alkalmazottai után a nyugdíj-biztosítási díjak egy részét, illetve irodákkal, üdülőkkel, óvodával is segítette az indulást. Mostanra a Dimenziónak már nincs szervezetileg köze a Telekomhoz, de a tagok jó része kötődik valahogy a céghez. A biztosító vezérterméke a Halasztott Kezdetű Nyugdíjkiegészítő Biztosítás, amely egy „hibrid termék”: egy önkéntes nyugdíjpénztár és egy klasszikus biztosítás ötvözete. Teljes egészében hozamgarantált, ami azt jelenti, hogy az akár több tízéves futamidő végéig a szerződésben rögzített technikai kamatot (garantált hozamot) és az efölött elért piaci hozamot is meg kell kapnia a tagnak.

Tudni kell, hogy az önsegélyező egyesületi formában működő biztosítónál a pénztári tag döntésére van bízva, hogy fizeti-e a tagdíjat. Ebből azonban nem lehet olyan kiszámítható tartalékot képezni, amiből fizetik a garantált hozamot, ha a biztosító befektetései nem teljesítik a vállalt piaci szinteket. Vagyis a garantált hozam csak úgy teljesíthető, hogy a biztosító a tőkéjéből pótolja ki egy alulteljesítő befektetés eredményét, ami hatalmas kockázatot hordoz a biztosító hosszú távú működésére nézve. Ezt jól jelzi, hogy a Dimenzió saját tőkéjét 2015-ben 100 millióról 50 millióra szállították le, hogy kezelni tudják az egyesület veszteségeit, derül ki az Opten céginformációjából. Van tehát igazság abban, hogy a biztosító üzleti modellje hosszú távon fenntarthatatlan.

A Dimenzió működésére rálátó forrásunk szerint a fő probléma az volt, hogy az 1993-tól 2003-ig terjesztett vezérterméknél a garantált 4 százalékos hozam a 2010-es évekig időtállónak bizonyult, ám 2013-tól már 4 százalék alá bukott a jegybanki alapkamat, és így a piaci kamatok is rohamosan csökkentek. A biztosító viszont beszorult, mert se a jogszabályok nem engedték meg a szerződések megváltoztatását, se az egyesület pénztár-alapítási kezdeményezése nem talált az MNB részéről kedvező fogadtatásra. Ráadásul bejött egy új, tőkefedezeti számítási mód (az uniós Szolvencia II.), aminek a biztosító csak külön intézkedésekkel tudott volna megfelelni. Ám ez még nem indokolja, hogy ilyen drasztikus módon szüntessék be a tevékenységét.

Az ügyre rálátó forrásunk szerint a Dimenzió az MNB együttműködésével, a biztosítási törvényben meghatározott eszközökkel képes lett volna megoldani a helyzetet.

Jelentős vagyonuk van

Szakértők szerint az önsegélyező egyesületi formánál nem az ügyfélállomány a fontos, hanem az egyesület vagyona. Márpedig az van nekik (bár természetesen nem mérhető a Quaestor-botrányban eltűnt 240 milliárdhoz). A Dimenzió 50 milliárd forintos vagyont kezel, a saját tőkéje 5 milliárd forint, derül ki a legfrissebb beszámolóból. A jelentős cash-flow állomány mellett – a nagyközönséget talán egy fokkal jobban érdeklő – jelentős ingatlanvagyonnal is rendelkeznek. Vendégházakat üzemeltetnek többek között Hollókőn, Keszthelyen, Gyulán, Miskolcon. De van óvodájuk Budán, illetve értékes ingatlanuk a Parlament melletti Vécsey utcában, itt egy magánklinika működik. Ezek részben a biztosító saját ingatlanos cégének, részben a biztosító önsegélyezéshez tartozó nonprofit kft.-jének tulajdonában vannak. (Javítás: az MNB jelezte, hogy a Dimenzió vagyonának átruházása során, kizárólag a biztosítottak díjtartaléka kerül majd át pályázat keretében más biztosító vagy pénztár részére, az egyesület egyéb vagyona nem)

Itt egy kép a budai óvodáról:

Ez a keszthelyi üdülő:

keszthely1
Forrás: Dimenzió Biztosító

Ez pedig a hollókői vendégház:

holloko1
Forrás: Dimenzió Biztosító

Nyilvánvaló: bár a Dimenzió a hazai életbiztosítási piac mindössze 0,7 százalékából részesedik, vagyonának megszerzése elég zsíros falatnak számít bármely biztosító vagy pénztár számára.

Érdekes időzítés

Forrásunk szerint az MNB – miközben a legdrasztikusabb eszközhöz nyúlt, mintegy “egyből bekanyarodott a főutcán” – nem fogadta el a biztosító sorozatos terveit a vezértermékük megfelelő módosítására, kezelésére és egy saját nyugdíjpénztárba történő áthelyezésére. Szerinte ez jelentette volna a szakmailag korrekt megoldást. Annál is inkább, mert a másik jelentősebb biztosító egyesületnél, a KÖBE-nél is hasonló problémák merültek fel márciusban, fel is függesztették egy időre őket is, ám ott közös szakmai megoldást találtak az MNB-vel.

Úgy tudjuk: a Dimenzió először 2010-ben tett kísérletet a nyugdíjpénztári alapításra (JAVÍTÁS: ezt az MNB nekünk küldött válaszában cáfolta, valójában a Dimenzió sohasem kezdeményezte nyugdíjpénztár alapítási engedélyeztetését a jegybanknál), 2015-ben komplett intézkedési tervet, 2016-ra pedig pénzügyi (szolgáltatáscsökkentés, tagdíjbevezetés) tervet dolgoztak ki a Szolvencia II. irányelvnek megfelelően, ám ezeket indoklás nélkül elutasította a piacfelügyelet. (JAVÍTÁS: az MNB ezt is cáfolta – azt írták, hogy nem utasították el indoklás nélkül a Dimenzió helyreállítási terveit, hanem a Dimenzió kizárólag olyan rendezési terveket tett le, amelyek sértették volna a jogszabályokat és saját ügyfeleik érdekét)

Ráadásul a fő problémát okozó, 4 százalékos garantált hozamot ígérő vezértermékük újabb módozatainak hozamát már 2003-tól folyamatosan lecsökkentették 1 százalékra és korszerűsítettek más elemeket is. Azzal is próbálkoztak, hogy a külső vagyonkezelők által kezelt unit-linked biztosítások felé tereljék az ügyfeleiket és új termékeket is bevezettek. Sajtóhírek szerint – állítólag furcsa körülmények között – 2012-ben próbálkoztak a biztosító eladásával is, de ez végül nem járt sikerrel.

Megkerestük kérdéseinkkel a Dimenziót is, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a fenti információinkat, de cikkünk lezárásáig nem válaszoltak. Valószínűleg azért, mert a tulajdonosi jogokat az MNB által kijelölt felügyeleti biztosok végzik, és ők most nem tartották fontosnak a tájékoztatást. Az MNB sajtóosztálya sem válaszolt érdemben a kérdéseinkre (helyette elküldték a biztosítási törvény vonatkozó szakaszait). (Javítás: sajnos ez a legfájóbb pont nekünk, az MNB érdemben válaszolt a kérdéseinkre, de ez egy technikai hiba folytán elkerülte a figyelmünket, erről bővebben itt olvashat)

Főként arra voltunk kíváncsiak, hogy az MNB miért most kezdeményezte a Dimenzió biztosítási állományának átruházását. Illetve miért nyúltak egyből a legdrasztikusabb eszközhöz, az engedély visszavonásához és miért utasították el a biztosító terveit a probléma rendezésére. Annál is inkább, mert maga az MNB állapította meg, hogy az ügyfelek pénze megvan, őket nem érte kár.

Itt tartunk most

Jelenleg ott tartunk, hogy a fideszes képviselő törvényjavaslatának köszönhetően a Dimenzió önsegélyező ágazatának ügyfelei és vagyona hamarosan átkerülnek egy másik önkéntes egészség- és önsegélyező pénztárhoz (a biztosítási rész pedig egy másik biztosítóhoz vagy nyugdíjpénztárhoz). Az MNB azt ígéri, hogy a mintegy 30 ezer szerződött ügyfelet nem éri kár. Bár a Dimenzió korábban közölte, hogy fontolgatják azt, hogy bíróságon támadják meg az MNB határozatát az engedélyük visszavonásáról, úgy tudjuk, ebben még nem született felügyelő bizottsági döntés.

A biztosító vagyonának átruházását a törvényben meghatározott módon, a felügyeleti biztosok fogják levezényelni. Ők mérlegelnek, hogy a beérkezett ajánlatok közül melyiket fogják előnyben részesíteni. Bár a piacon vannak pletykák, hogy ki szerezheti meg a Dimenzió vagyonát (beleértve például az értékes budai telken lévő óvodát – javítás: ezen a ponton az MNB azt közölte válaszában, hogy az egyesület egyéb vagyona – “a biztosító pénze” – az MNB intézkedése nyomán nem kerül át más piaci szereplőhöz.), a neveket nem írjuk le, mert nem tudjuk őket bizonyítani. Mindenesetre kíváncsiak várjuk a fejleményeket, visszakövetkeztetve azért elég sok dolog ki fog derülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik