Pénzügy
kgfb (kgfb)

Az MNB felfüggesztette a KÖBE kgfb-értékesítését

24.hu
24.hu

2015. 11. 13. 15:07

Korábban a témában:

Felfüggesztette a jegybank a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékértékesítését, korlátozta a biztosító eszközei feletti rendelkezési jogát és pénzügyi terv elkészítését írta elő a hiányosságok megszüntetésére – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az intézkedésekre a jegybank átfogó vizsgálata során feltárt adatok alapján került sor. Az MNB ekkor megállapította, hogy a biztosító díjpolitikája nem kellően megalapozott, a megengedhetőnél lényegesen nagyobbak a befektetési kockázatok és a kedvezőtlen a tartalékhelyzet.
A cég által kínált egyéb, nem kgfb típusú szerződésekre nem vonatkozik az értékesítés jegybanki felfüggesztése – áll a közleményben.

Nem köthetnek új biztosítást

A biztosító az MNB végzésének pénteki kézhezvételétől az intézkedések visszavonásáig – a díjnemfizetés nyomán megszűnt szerződések miatti visszakötéseket leszámítva – nem köthet új kgfb-szerződéseket és a nála biztosított gépjárműflották sem bővíthetők.

A közlemény szerint változatlanul érvényben vannak a társaság meglévő biztosításai és egyesületi tagi jogviszonyai, káresemény esetén köteles a jogszabályokban előírt biztosítási szolgáltatást teljesíteni. A biztosító minden szerződéses kötelezettségét rendben teljesíti – írja a jegybank.

Az MNB a befektetési kockázatok indokolatlan növekedésének elkerülése érdekében korlátozta a biztosító eszközei feletti intézkedési rendelkezést is, így a biztosító csak meghatározott eszközökbe és csak a kötelezettségei lejárati szerkezetének figyelembevételével fektethet be. Az MNB emellett olyan pénzügyi terv elkészítésére is kötelezte biztosítót, aminek végrehajtása révén a biztosító maximum 6 hónap alatt megszünteti a megállapított tartalékhiányt.

A 2015. szeptember 30-i adatok szerint a cég piaci részesedése a nem életbiztosítási piacon viszonylag kisebb súlyú, 2,5 százalékos volt, a biztosító az életbiztosítási piacon nincs jelen – áll a jegybank közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.