Belföld

Handó szerint mégse lesz párhuzamos bírósági rendszer

handó tünde (Array)
handó tünde (Array)
Megnyugodhat a bírói kar és a bíráskodást a politikától féltő sajtó: Handó Tünde szerint letettek a különálló közigazgatási bíróságokról.

Lekerült a napirendről a közigazgatási bíráskodás szervezeti átalakítása – mondta el az InfoRádióban Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke csütörtökön. Tehát nem lesznek önálló közigazgatási bíróságot, a jelenlegi rendszeren belül erősítik ezt az ágat.

Az OBH elnöke szerint önálló rendtartásuk ugyanakkor lehet a közigazgatási pereknek, ezeknek megtanulása és értelmezése lesz a következő két év nagy kihívása. Ez is nagy munka lesz a bírói karnak, ezért megnyugvással fogadták, hogy nem lesz akkora átalakítás.

A közigazgatási bíróságokról először augusztus végén volt szó, a sajtó egy része arról cikkezett, a kormány emberei is ezekbe a bíróságokba kerülnének, ami erősen átpolitizálttá tenné a rendszert. Ráadásul e bíróságok döntenének a politikának kínos ügyekről, hatósági döntések elleni fellebbezésekről, közérdekű adatokért indított perekről, választási ügyekről.

Ezt Lázár János és Trócsányi László igazságügyi miniszter is cáfolta a következő napokban, hetekben. Ezután kiderült, az OBH is tisztában volt vele, mi a kormány célja az átalakítással. Handó korábban azt mondta, támogatja a közigazgatási bíráskodás szakmai megerősítését, az új perrendtartást és az önálló felsőbíróságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik