Belföld

Dobrev Klára szerint kiváltság, hogy nem kell félnie Orbántól

gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (Array)
gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (Array)
Tudja, igény lenne rá, mégsem lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

A DK-tag Dobrev Klára (DK) tudja, hogy többen szeretnék ezt, de neki nincs ilyen ambíciója. A Magyar Narancsnak azt mondja, bőven elég neki, hogy egy másfél éves kisfiú édesanyja, és most kezdett felépíteni egy tanácsadó céget.

Ő inkább szorosan a baloldal egyik miniszterelnök-jelöltje mögött szeretne állni 2018-ban. Nem lesz hivatásos politikus, mert azt nem műkedvelők csinálják,

az a nap 24 óráját jelenti. Én a férjem révén elég közelről látom egy politikus életét.

Bár azt nem ijesztőnek, hanem inkább felemelőnek tartja, de azt is látja, hogy az

olyan elhivatottságot igényel, ami nagyon kevesekben van meg. Aki a fotelből úgy gondolja, hogy ő is be tudná rúgni azt a gólt a Real Madridnak, hogy ő is el tudná mondani azt a beszédet, győzelemre tudna vezetni egy pártot a nulláról, az nagyon téved. A szakmáját komolyan vevő politikus számára ez teljes embert kívánó feladat.

DK abban sem biztos, hogy létezik a miniszterelnök-jelöltségével foglalkozó közvélemény-kutatás, abban viszont igen, hogy azt nem a DK rendelte meg, a kormányzati sajtó bugyutaságai alapján azt sem tartja kizártnak, hogy az csak egy blöff. Szerinte a jelöltsége azért kerül elő sokadszor is, mert 2010 óta nagyon kevés ember tudja nyilvánosan elmondani a véleményét.

Sokan képesek lennének rá, de nem mernek megszólalni. Kevés izgalmas okfejtést olvashat egyetemi oktatóktól, orvosprofesszoroktól, akadémikusoktól, közgazdászoktól. Pár tucat embernek van meg ehhez a bátorsága vagy az egzisztenciális biztonsága; nagyon sok értelmes, okos ember egyszerűen fél. Mint egy falat kenyér, úgy kell valaki, aki nem hivatásos politikus, mégis sok helyen megszólal.

Neki nincs sok veszítenivalója, de el tudja képzelni egy iskolaigazgató, orvos helyzetét. Saját népszerűségét azzal magyarázza, hogy Gyurcsány Ferenc felesége, ami büszkévé is teszi. Férjével egyet gondol a világról, vitáik inkább csak taktikai jellegűek. Szerinte Orbán ellen össze kell kapaszkodni mindenkinek a demokrata oldalon egyik széltől a másikig, aki nem ért egyet a Népszabadság bezárásával, nem rúgat ki bírókat, nem ülteti saját embereit a rektori székekbe, nem teszi gázszerelőjét két év alatt az ország egyik leggazdagabb emberévé.

Ennyi elég, minden más részletkérdés. Szerinte adottság a politikai bulvár terjedése, de nem tartja bajnak,

ha kibukik, amikor valaki bort iszik és vizet prédikál. Azokat a kormánypárti politikusokat viszont nem nagyon értem, akik ezt a lehetőséget családjukkal együtt inkább az emberek irritálására használják.

Dobrev Klára riasztó példának tartja Andy Vajna, Rogán Antal szereplését, majd hosszan beszél saját rossz családi tapasztalatairól a fideszes sajtóval, és a menekültválságról, a kormány gyűlöletpolitikájáról. Bár 2010-ben károgásnak tartotta ezt, ma már szerinte is több jel utal arra, hogy Orbán Viktor kifelé tekintget az EU-ból. Őt leginkább az háborítja fel, hogy Orbán mindent a gyűlöletre épít, a folyamatos közellenség-keresés pedig annyira romboló, hogy az országot egyszer majd helyre lehet hozni, de a gyűlöletnek az ellenszerét még nem igazán látja. Gyurcsány Ferenc felesége a Jobbikkal az összefogást nem tartja elképzelhetőnek. Szerinte ma is szélsőjobboldali kormánya van az országnak, ebben a Jobbik sem hozna változást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik