Közélet

Orbán kihívójaként újra bedobták Dobrev Klára nevét

gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (Array)
gyurcsany-ferenc(1)(960x640).jpg (Array)
A Magyar Idők szerint a baloldali pártok készek női miniszterelnök-jelöltet állítani, támogatni.

 

A lap több pártot megkérdezett, konkrét nevet hivatalosan sehol sem közöltek, de egyértelművé tették, hogy saját soraikban sok az olyan politikusnő, aki alkalmas lenne az ország vezetésére. A baloldal körében népszerűnek számít Szél Bernadett (LMP), Szabó Tímea (PM), Vadai Ágnes (DK) és Kunhalmi Ágnes (MSZP).

Konkrét nevet az Együtt elnöke sem mondott, szerinte több olyan hölgy van, aki miniszterelnök-jelölt lehetne. Szigetvári Viktor szerint pártja továbbra is egyre több női politikus előtt nyitna utat.

A Párbeszéd Magyarországért szóvivője szerint számukra természetes a nemi esélyegyenlőség. Tordai Bence azt mondta, nagy esélye van, hogy támogatnának egy női miniszterelnök-jelöltet, hiszen közösségükben is több olyan női politikus van, aki alkalmas a szerepre.

Hadházy Ákos baloldali helyett ellenzékiként határozta meg az LMP-t. Szerinte még távoli kérdés, ki lesz a miniszterelnök-jelöltjük, de elvileg nincs akadálya annak, hogy hölgy legyen Orbán Viktor kihívója. Tudott volna, de nem mondott nevet.

Az MSZP elnökhelyettese szerint is több alkalmas jelölt lenne. Gőgös Zoltán azért nem mondott neveket, hogy ne legyen sértődés. Mivel a nők inkább hajlanak a kompromisszumra, ezért a közéletben jól jönne egy ilyen váltás, amit szerinte nem csak a baloldalon gondolnak így.

A Magyar Idők a DK-t nem kérdezte meg, de azt írja, évek óta a baloldal női miniszterelnök-jelöltjeként emlegetik Gyurcsány Ferenc feleségét. Dobrev Kláráról férje azt mondta, tehetséges, a közélet iránt érdeklődő, sokat tapasztalt asszony, de nincs politikai ambíciója, és nem is lenne szerencsés a szerepvállalása.  A lap szerint a volt kormányfő nejének népszerűsége töretlen a hívek körében, a „Dobrev Klárát miniszterelnöknek” Facebook-csoportnak immár több mint háromezer tagja van.

Néhány napja a Závecz Research (az Integrity Lab megbízásából készített) közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy a magyar választók 84 százaléka elutasítja azt az állítást, hogy a nők alacsony létszáma alkalmatlanságukkal lenne összefüggésben. Minden negyedik magyar választó szavaz szívesebben olyan pártra, amelynek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson. A baloldali, liberális pártok szavazóinak 58 százaléka támogatná, ha női miniszterelnök-jelölttel vágnának neki a 2018-as választásnak.  

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik