Belföld

A kormány 25 ezer forintot vesz el az átlagnyugdíjastól

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 10. 13:49

Ennyit jelent a vélt és valós infláció közötti különbség.

Havi 2000, éves szinten közel 25 000 forinttal lesz kisebb a nyugdíjemelés az infláció által indokoltnál. A Fidesz-kormány 66 milliárd forintot tagad meg a nyugdíjasoktól a megalázó, 0,9%-os nyugdíjemeléssel. Ezt a Párbeszéd számolta ki, jelezve, hogy az időseknek a differenciált nyugdíjemelés lenne a megoldás.

Tordai Bence szóvivő jelezte, az átlagnyugdíjaknál a januári 0,9%-os emelés alig több mint ezer forintot jelent, miközben a ténylegesen várt, 2,6%-os inflációnak megfelelő emelés több mint háromezer forint lenne.

Bár többlet halmozódott fel a nyugdíjkasszában és a költségvetési hiány is kisebb a vártnál, a Fidesz-kormány mégis visszatartja az idős embereknek járó, összesen 66 milliárd forintot.

A Párbeszéd emlékeztetett rá, hogy többtízezer idős ember van, akinek a jövedelme az 50 ezer forintot sem éri el, a differenciált – a kisnyugdíjasokat jobban támogató – nyugdíjemeléssel viszont az a több mint 1,3 millió ember is jobban járna, akinek a járandósága ma nem éri el a 100 ezer forintot sem.

Mint korábban megírtuk, a Kormány.hu oldalon megjelent rendelettervezet szerint januártól csak – az idén tavasszal elfogadott költségvetési törvényben meghatározott mértékkel, azaz – 0,9 százalékkal növekszik a havi nyugellátás összege, mivel tavasszal elfogadott költségvetésben a kormány túl optimistán, ekkora inflációval számolt, miközben azt már a Magyar Nemzeti Bank is 2,3 százalékra teszi.

A 0,9 százalékos nyugdíjemelés megdöbbentette a Nyugdíjasok Országos Szövetségét. Elnöke felháborítónak nevezte, hogy a rendszerváltás utáni időszak legalacsonyabb nyugdíjemelését ígérte a kormány. A szövetség Varga Mihály bejelentését felháborítónak és értelmetlennek tartotta, mondván, 8 hónappal korábban lehetetlen számolni a hátralévő hónapok valóságos gazdasági, politikai folyamataival.

Kétharmadnak nem jön be Orbán matekja

 

Korábban a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége háromszor írt a kormányfőnek a nyugdíjemelésről, az ellátás reálértékének megőrzéséről. Azt kérték, ne egységes legyen a nyugdíjemelés, hanem az országos átlagnyugdíjra jutó emelést kapja mindenki forintosítva, függetlenül járandóságától. 

Utolsó levelükre kaptak választ, elutasítót. A kormány nem értett egyet a javaslatukkal, mondván, az ellátás összege arányos az aktív évek alatt befizetett összeggel, a rendszer ezt a korrekciót nem bírná el. A statisztikai hivatal adataira hivatkozva cáfolták, hogy a nyugdíjak nem őrzik meg reálértéküket, hiszen öt év alatt 8,4 százalékos volt az emelkedés.

A somogyi nyugdíjasok szerint az öregségi nyugdíjak kétharmadánál azonban csökkent a reálérték, amin a százalékos „egyenemelés” nem változtat, a statisztikák torz képet mutatnak, hiszen azt felhúzza az is, hogy a nagyon magas nyugdíjat kapók ugyanúgy az átlaginflációval számolt átlagemelést kapják, mint azok, akik átlag alatti nyugdíjat kapnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.