Negyven százalék helyett csak 18 százalék húst tartalmazott a a lengyel gyártású BARONI baromfivirsli, így jogellenesen nevezték virslinek.
A NÉBIH ezért elrendelte az érintett termék és az azzal azonos jelölésű tételek forgalomból történő kivonását.
Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is e dokumentum szabályozza. Virsli néven tehát csak azt a terméket lehet forgalomba hozni, ami megfelel az előírásban rögzített követelményeknek.
A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia. A Lidl egyik élelmiszerüzletében megvizsgált, 1 kg-os, vákuumcsomagolt BARONI termékben viszont csak 18 százalék hús volt. A készítmény – fő összetevőként – 43 százalék „csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst”, úgynevezett MSM-et tartalmazott. Az Európai Uniós előírások alapján azonban az MSM nem tekinthető húsnak, így a hústartalomba sem számítható bele.
A hatósági intézkedésen túl a forgalmazó felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy a továbbiakban csak a jogszabályoknak megfelelően jelölt termékek kerülhessenek az üzletekbe.
(Nébih)