Belföld

“Lecsípett” a Balatonból, hogy nagyobb legyen a sporttelep

Vádat emelt az ügyészség egy 60 éves férfival szemben, aki egy Balatonalmádiban bérelt vízisport-telepen területfeltöltést végzett, úgy, hogy az érintette a Balatont is. Környezetkárosítás bűntette miatt állítják bíróság elé hamarosan.

A férfi a vádirat szerint 1997 óta bérelte a csaknem kéthektáros területet, amelynek hátsó, csaknem 2600 négyzetméteres részén – a bérbeadó tudta nélkül – tavaly és tavalyelőtt területfeltöltést végzett, zömében kitermelt köves földdel, de építési és bontási hulladékot -, így téglát, aszfaltot, betonvasat, kábeleket, fóliát – is használt.

“A beavatkozás miatt a jelenleginél átlagosan egy méterrel mélyebben fekvő, időszakosan vízzel borított élőhely növényzete, állatvilága megváltozott, szárazabb élőhellyé alakult, amelynek természetes állapota emberi beavatkozással is csak 4-8 év alatt tud visszaalakulni. Ennek jelentősége abban áll, hogy a Balaton partját szegélyező nádasok, mocsarak, lápok és egyéb természetes vizes élőhelyek kiterjedésének csökkenése rontja a tó öntisztító képességét, a hulladék lerakása pedig közvetve a vízminőséget is veszélyeztette” – olvasható a Veszprém Megyei Főügyészség keddi tájékoztatásában.

A feltöltés egyébként kismértékben, egy 19 négyzetméteren a tó medrét is érintette, amellyel veszélyeztette a Balaton ezen részének élővilágát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik