Belföld

Listázná a kormány a gyermekmolesztálókat

Az államtitkár szerint sajnálatos a bicskei gyermekotthon igazgatójának kitüntetése.

Külföldi példa alapján Magyarországon is nyilvántartásba vennék azokat, akik gyermekek ellen követtek el szexuális bűncselekményt. Erről Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár beszélt egy háttérbeszélgetésen, amely a kormány gyermekvédelmi intézkedéseiről szólt.

A Népszava idézi a politikust, aki azt mondta, hogy a bicskei gyermekotthonban történtek is bebizonyították, hogy kevés, ha a szakellátásban dolgozóknak megvan az erkölcsi bizonyítványuk, ezért országos nyilvántartó rendszer kidolgozásán gondolkodnak, ahol jól nyomon követhetőek azok, akiknek már volt hasonló ügyük. Azt még nem tudni, kik férhetnek hozzá a listához.

A bicskei gyermekotthon igazgatója, akit a gondjaira bízott gyermekek szexuális zaklatásával gyanúsítanak, idén állami kitüntetést kapott. Ezt az államtitkár sajnálatosnak nevezte, azt mondta, úgy kerülhetett sor a kitüntetésre, hogy tetteinek semmi nyoma nem volt a rendszerben és alsóbb szintekre sem érkezett jelzés. Persze a nyilvántartásba is csak azok kerülnének be, akik esetében már fény derült az elkövetett bűncselekményre.

Nyitrai Imre helyettes államtitkár azt mondta: a nevelőszülői rendszerben már működik komoly pszichológiai szűrés, ezt kiterjesztenék és a szakemberek képzésébe is beépítenék.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik