Belföld
AppleMark

Törvényt sértett a Mediaworks a Népszabadság hirtelen bezárásával

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 11. 03. 11:58

Fittyet hányt a munkavállalók jogaira.

Megsértette a Munka Törvénykönyvének szabályait a Mediaworks Zrt., mert nem kérte ki a munkavállalók képviselőinek előzetes véleményét, mielőtt a Népszabadság bezárásáról döntött. Ezt mondta ki elsőfokú végzésben a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. A lap üzemi tanácsának elnöke, Danó Anna a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével indított pert a munkáltató ellen. A Munka Törvénykönyve szerint a munkavállalók nagyobb csoportját érintő munkáltatói intézkedés előtt legalább tizenöt nappal ki kell kérni az üzemi tanács véleményét.

Danó Anna és a TASZ azt kérték, a bíróság mondja ki, a Mediaworks jogsértést követett el, amikor ezt elmulasztotta, és október 8-án előzetes értesítés nélkül megszüntette a lapot.

A Mediaworks azzal védekezett, hogy a Népszabadság bezárásáról a döntést a felügyelőbizottság hozta, a munkáltatói jogokat gyakorló igazgatóság csak végrehajtotta azt. Mivel a döntésről az igazgatóságot október 7-én késő délután tájékoztatták, így „fizikailag lehetetlen volt” az üzemi tanács véleményének a kikérése. Október 8-án reggel a Népszabadság munkavállalóinak motoros futár kézbesítette az aláírás nélküli levelet, amely a lap bezárásáról, munkaviszonyuk felfüggesztéséről tájékoztatta őket.

A bíróság nem fogadta el a Mediaworks védekezését. Kimondta, hogy a munkáltató „alappal nem hivatkozhat arra, hogy a döntéseket nem ő, hanem a felügyelőbizottság hozta meg”, illetve hogy „amennyiben a felügyelőbizottság az igazgatóságot ilyen döntés meghozatalára utasítja, az érdemben nem befolyásolja azt a tényt, hogy a munkáltató a törvényi kötelezettségének nem tett eleget”. A bíróság szerint az iratok alapján a munkavállalók felfüggesztéséről a döntést a Mediaworks mint munkáltató hozta, nem a felügyelőbizottság.

Korábban sem a Mediaworks, sem jogelődei nem vitatták, hogy a Népszabadság üzemi tanácsa képviseli a lap munkavállalóit. A cég október 8-a után is folyamatosan Danó Annával tárgyalt, de a bírósági beadványban azt állította, hogy a Népszabadság üzemi tanácsát nem az MT szabályai szerint alakították meg, így nincs is joga pert indítani. A bíróság ezzel szemben megállapította, hogy a Népszabadság üzemi tanácsának joga van perelni, és ezzel kapcsolatban felhívta a Mediaworks figyelmét a tisztesség, jóhiszeműség és együttműködés MT-ben is rögzített elveire.

Danó Anna nehezményezte, hogy a jogsértés óta a munkáltató már negyedik hete tartja bizonytalanságban a dolgozókat,

amikor nem nyilatkozik arról, hogy mi lesz a lap sorsa, mi a szándéka az újságírókkal és a Népszabadság egyéb alkalmazottaival. Az állományban tartott újságírókra látathatóan nincs szüksége, ugyanakkor gátolja, hogy hivatásukat gyakorolják és fel sem mond nekik.

Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság programjának vezetője közölte, bízik benne, hogy a Mediaworks végre elismeri a jogsértéseket,

és a munkajog szabályai szerint jogszerűen és méltányosan rendezi a hetek óta bizonytalanságban tartott munkavállalók helyzetét.

Szerinte a Népszabadság letarolásával a sajtószabadságon esett csorba már nem küszöbölhető ki, de a több tucat munkavállaló jogait köteles tiszteletben tartani az új tulajdonos vezette Mediaworks is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.