Belföld

Megfojtotta idős rokonát, hogy megörökölje a házát

Vádat emelt az ügyészség egy nő ellen, aki megfojtotta idős rokonát még 2008-ban, hogy megszerezze a házát. Nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt állítják bíróság elé hamarosan.

Az idős asszony egyedül élt debreceni házában, gyermeke nem volt, távolabbi rokonai ellenben igen, de velük nem ápolt szoros kapcsolatot. A gyilkos az áldozat egyik testvérének unokája volt. Utolsó éveiben a vádlott közel férkőzött idős rokonához, rendszeresen segített neki, azt a látszatot akarta ugyanis kelteni és fenntartani, hogy ő az asszony egyedüli örököse.  Az áldozat egyébként korábban már végrendelkezett, az iratot a házában tartotta.  Örökösének a vádlott anyját jelölte meg, aki azonban már a gyilkosság előtt meghalt.

A vádlott anyagi helyzete 2008. évet megelőzően jelentősen megromlott, munkahelyét és lakását is elveszítette, és a házassága is felbomlott. A gyilkosság 2008. február 6-án történt. Az érintettek vitatkoztak a konyhában, majd dulakodni kezdtek. A nő ellökte idős rokonát, aki a konyha padlójára esett és beverte a fejét a tűzhely sarkába. Ezután a vádlott megfojtotta, majd megkereste a végrendeletet. Meg akarta semmisíteni papírokat, hogy a “törvényes öröklési rend alapján” hozzájusson a vagyonhoz, de végül nem találta meg a dokumentumokat.

Ha az ügyészségen múlik, a nő fegyházbüntetést kap – derül ki a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség tájékoztatásából.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tettest csak nyolc évvel később kapták el. Először úgy tűnt,  nem történt bűncselekmény, ám később a boncolás mást állapított meg. Ellenben kutatásra utaló nyomokat nem találtak, nem volt indíték, a gyanúsított akkor szóba sem került lehetséges tettesként.  A helyszínen a bűnügyi technikusok DNS-t rögzítettek. Emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, de azt 2010. július 14-én megszüntették, mert nem találták meg a gyilkost. Tavaly augusztusban azonban ismét elővették az ügyet és felkérték a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet genetikai osztályát, hogy a DNS-azonosítás új módszereivel is vizsgálják meg és hasonlítsák össze a rendelkezésre álló mintákat, hátha találnak azonosságot. A főkapitányság életvédelmi nyomozói ezzel egyidejűleg új felderítési vonalakat nyitottak meg. Szorosabban ellenőrizték a tanút, aki egyre inkább potenciális gyanúsítottá lépett elő. Végül a gyanút DNS-vizsgálat igazolta.

A nő hozzájutott a vágyott vagyonhoz, de ahelyett, hogy a helyzete stabilizálódott volna, három lakást is elkótyavetyélt 2008 és 2014 között. A volt férje félt tőle, hogy álmában megfojtja, valószínűleg a nő ezzel meg is fenyegette. Az egész család átmeneti szállásra kényszerült, majd otthagyta őket, a gyerekét is, aztán egyedül kóborolt a világban, hajléktalanként. Idén februárban kapták el, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik