Belföld

Örököse ölte meg az idős debreceni nőt, nyolc év után bukott le

Nyolc év után kapták el annak az idős nőnek a gyilkosát, akit saját otthonában találtak holtan Debrecenben. Kiderült, az áldozatot az örököse ölte meg.

A bejelentő egy Kinizsi utcai házba hívta 2008. február 6-án a mentőket azzal, hogy a gondozottja rosszul lett és meghalt. A mentőápoló sérüléseket látott az elhunyt fején, ezért értesítette a rendőröket. A háziorvos elsődlegesen azt állapította meg, hogy az áldozatnak magas vérnyomása volt, emiatt megszédülhetett, eleshetett, és beüthette a fejét. Vagyis azt állapította meg, hogy baleset történt. Az egyenruhások nem találtak kutatásra utaló nyomokat, nem volt indíték, a jelenlegi gyanúsított akkor szóba sem került lehetséges tettesként. Az áldozat egyedül lakott a szolgalmi úton megközelíthető ingatlanon, férje húsz éve meghalt. Környezetében mindenki szerette az idős asszonyt. Egyik testvérének unokája, az akkor Debrecenben élő 45 éves nő volt a gondozója.

A hatósági boncolás végül azt állapította meg, hogy bűncselekmény történt. Az áldozatot megfojtották, a nyomok arra utaltak, hogy a tettes rátérdelt, és ezzel egyebek mellett sorozat-bordatörést okozott. A valódi halálok tehát fulladás volt. A helyszínen a bűnügyi technikusok DNS-t rögzítettek. Emberölés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, de azt 2010. július 14-én megszüntették, mert nem találták meg a tettest.

2015 augusztusában azonban ismét elővették az ügyet és felkérték a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet genetikai osztályát, hogy a DNS-azonosítás új módszereivel is vizsgálják meg és hasonlítsák össze a rendelkezésre álló mintákat, hátha találnak azonosságot. A főkapitányság életvédelmi nyomozói ezzel egyidejűleg új felderítési vonalakat nyitottak meg. Szorosabban ellenőrizték a tanút, aki egyre inkább potenciális gyanúsítottá lépett elő. Kiderítették, hogy az idős asszony rokona a gyilkosság előtt több embernek is tartozott, 2004-től többmilliós tartozást halmozott fel, emiatt a lakását is elárverezték, és ő volt az elhunyt egyetlen örököse. Az intelligens, iskolázott, gazdasági végzettségű, de a pszichológus igazságügyi szakértő szerint személyiségzavaros nő sikkasztott is. A végrehajtó 2008. január 30-án tűzte ki lakása árverésének idejét március 3-ára, az erről szóló hivatalos értesítést az asszony február 1-jén kapta kézhez. A bűncselekmény február 6-án történt, egyedül a nőnek volt indítéka és lehetősége a  gyilkosság elkövetésére. Az újabb szakértői vizsgálat rá nézve terhelő DNS-profil-egyezéseket állapított meg, és az is bizonyított, hogy az áldozat akkor halt meg, amikor ott volt, ebédet vitt neki.

A nő hozzájutott a vágyott vagyonhoz, de ahelyett, hogy a helyzete stabilizálódott volna, három lakást is elkótyavetyélt 2008 és 2014 között. A volt férje félt tőle, hogy álmában megfojtja, valószínűleg a nő ezzel meg is fenyegette. Az egész család átmeneti szállásra kényszerült, majd otthagyta őket, a gyerekét is, aztán egyedül kóborolt a világban, hajléktalanként. idén februárban kapták el, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás ellene.  “Úgy tűnt, érezte a bajt, öngyilkos akart lenni: amikor kerestük, már kórházban volt, előbb a belgyógyászaton, aztán átkerült a pszichiátriára, onnan hoztuk be. Először nem tett vallomást, majd február 18-án azt mondta, nem zárja ki, hogy a másik énje ölte meg az idős rokonát, de az elmeorvos szakértő szerint nem skizofrén”- mondta a lapnak Bakator Krisztián őrnagy, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője.

A nő azóta is előzetes letartóztatásban van. Ügyét lezárták, az iratok már az illetékes ügyészségen vannak.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik