Belföld

Kenőpénzért segítettek önkormányzati lakáshoz jutni Újpesten

A kerületi vagyonkezelő alkalmazottja közvetítőkön keresztül bonyolította az üzletet.

Több éven át kenőpénzt fogadott el az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. egyik alkalmazottja azért, hogy segítsen önkormányzati lakáshoz juttatni másokat – írja az Átlátszó. A rendőrség négy embert előzetes letartóztatásba helyezett, de az iratok alapján több szereplője is van az ügynek.

K. Árpádné volt az, aki a vagyonkezelőnél az önkormányzati lakásokkal kapcsolatos szerződésekkel, a bérleti és egyéb díjak meghatározásával, az ingatlanok meghirdetésével és az adásvételek lebonyolításával foglalkozott. Ő 9,7 millió forint kenőpénzt szedett össze. Az asszonyhoz a lakásra vágyók közvetítőkön keresztül jutottak el, vagy a korábbi „elégedett ügyfelek” szerveztek be új „kuncsaftokat”. A közvetítők is milliókat tettek zsebre.

Az egyik közvetítő bukott az üzleten, mert amikor nem sikerült lakást kiutalni az ügyfeleknek, azok visszakérték a pénzüket. K. Árpádné viszont nem adta vissza a részét, H. Sándornének saját zsebből kellett kifizetnie az összesen egymillió forintot.

Az Átlátszó azt írja, összesen 30 esetben volt vesztegetés, de csak 11-ben jutottak hozzá a kért önkormányzati lakáshoz az igénylők, a többi esetben nem jártak sikerrel. Ennek az is oka lehet, hogy sok ügyletben nem volt már idő kiutalni a lakást, mert idő előtt letartóztatták az ügyintézőket.

Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. közölte: egy munkatársuk ellen indult büntetőeljárás, ő most fizetés nélküli szabadságon van. Hangsúlyozták, hogy a cég nem foglalkozik szociális önkormányzati lakások kiutalásával, a kezelésében lévő lakások piaci hasznosításával foglalkozik, így nem tudják értelmezni azt a bírósági kifogást, miszerint a törvénytelen kiutalások miatt olyanok nem jutottak lakáshoz, akik éveken át hiába vártak megfelelő önkormányzati lakásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik