Belföld

Van egy nagy különbség Vajna Tímea fánkozója és a többi celebétterem között

Utóbbiak közül amelyik kinyílt, mind egy napnál tovább bírta. Volt, ami csak álom maradt, olyan is, ami becsődölt, egy biztos, a hazai sztároknál menő másodállássá vált a vendéglátózás.

Jó hírünk van azok számára, akik Vajna Tímea fánkozójának rejtélyes bezárása óta nem találják a helyüket a világban, céltalanul bolyonganak, merre menjenek, hogy egy híres ember neve által fémjelzett helyen ehessenek végre egy jót. Rengeteg magyar celeb döntött úgy, hogy kipróbálja magát, és a pénzét (vagy a másét) egy étterem nyitásába fekteti. Van, akinek összejött, van, akinek kevésbé, viszont ha valaki a piaci rést keresi, szólunk: celeb-fánkozó nincs másik.

Kezdjük mindjárt Majkával. A valóságshow-ból indult rapper 2012-ben nyitotta meg éttermét, a Budapest 13. kerületében található Burgerlandot. Majka egykor azt mondta, neki az étterem egyfajta találkozóhely, ahol néha még a pultba is beáll, ha kell. Nem tudjuk, hogy hamburgerbe jobb-e fektetni, mint fánkba, egy biztos, a Burgerland ma is jól megy, az egyik népszerű ételrendelő oldalon 96 százalékos értékeléssel büszkélkedhet.

Majka nem bízza a véletlenre a marketinget sem: az említett honlapon minden rendeléshez ajándék gumicukor jár. Az értékeléseket is érdemes olvasgatni, személyes kedvencünk azé a hölgyé, aki azt írja, a hamburger

olyan szinten isteni volt, hogy majdnem megőrült.

Hajdú Péter Törökbálinton vágott bele a vendéglátózásba, itt nyílt meg Like Bisztró és Pizzéria nevű étterme. Illetve a bejárat felett a “Like:) Bistro” felirat áll, és Hajdúék egy kicsit mintha a hely honlapján is túltolnák a mosolygó arcok használatát. A Like egy egészen egyszerű étterem, a menü hétköznap 1090 forintba kerül, minden nap két főétel közül lehet választani, az ételek pedig egyszerű fogásokból állnak. Évekkel ezelőtt még előfordult, hogy Sarka Kata is felszolgált itt, azonban az elmúlt időszak történései nem valószínű, hogy hasonlóra sarkallnák már.

Szabó Győző is a Belvárosban próbált szerencsét, itt nyitotta meg első éttermét, a Steamboo-t. A név egyben a hely specialitása is, ami nem más, mint egy algalap nélküli “meleg sushi”. A Steamboo szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt nyílt, ha valaki figyelmét felkeltette ez a sushiszerű étel, akkor most közel kerülhet a készítéséhez, hiszen a Steamboo épp munkatársakat keres. A hely minden nap mindössze 4 órán át, 11-től délután 3-ig tart nyitva, úgyhogy nem árt résen lenni.

Nem kell sokáig keresgélni a fővárosi éttermi kínálatban, amíg szembejön Andy Vajna neve. Az Erzsébet téri Kempinski Hotelben még 2010-ben nyílt meg a Nobu, Robert De Niro étteremláncának budapesti étterme. A Nobu megnyitóján anno felvonult a fél magyarországi celebvilág, az offshore hátterű éttermet üzemetető Buno Kft.-nél pedig ott figyel Andy Vajna neve is. Az 500 négyzetméteres Nobu központjában a japán konyha áll.

Mészáros Árpád Zsolt IMÁZS néven nyitotta meg éttermét a Hajós utcában, 2013-ban pedig úgy tűnt, le is húzhatja a rolót. Nem, nem az ízlésrendőrség érkezett meg, hogy egy ilyen rossz szóviccre alapozva (Mészáros Árpád Zsolt=MÁZS, IMÁZS, értik) nem lehet éttermet nyitni, hanem az étteremnek otthont adó ház lakói torpedózták meg a hely működtetést.

MÁZS hónapokig ígérgette a lakóközösségnek, hogy kifizeti azt a 12 milliót, amivel hozzájárult volna az épület homlokzatának felújításához, ez volt a feltétele ugyanis az IMÁZS megnyitásának. Azonban úgy tűnik, mégis összegyűlt a pénz, mivel a színész thai-japán étterme azóta is ugyanúgy üzemel.

Vannak, akik csak álmodtak valaha arról, hogy az eddigi hosszú névsort erősítik. Ilyen például Fásy Ádám is, aki nemrég még azt tervezgette, ő is saját éttermet nyit Budapesten, ráadásul kizárólag saját receptjeiből építkezett volna. Fásy egykor szakácsként indult, azóta is üzemelteti a Fásy konyha nevű oldalt, ahol folyamatosan megoszta receptjeit a rajongókkal. Azonban hiába kerestük, éttermet azóta sem nyitott Fásy úr, pedig lehet jobb ötlet lett volna ezzel foglalkozni, mint a kormány népszavazási kampányba beleállni, majd megfutamodni.

Ha már népszavazási kampány, volt még valaki, aki néhány év múlva valószínűleg nagyon fogja szégyellni magát azok miatt, amiket a szavazás előtt mondott. Persze, hogy Schobert Norbiról van szó, aki szintén kipróbálta magát a vendéglátóiparban, Szentendrén például nyitott egy Update Cafét, amit 2010-en szépen be is zárt. Nem adta fel, hiszen néhány Update boltban már hamburgert, pizzát és hot dogot is lehet kapni.

Bangó Margit még 2010-ben döntött úgy, hogy nyit a belvárosban egy cigánykonyhára specializálódott éttermet, azonban három évvel később be is zárhatta, mivel a Nádor téri étterem bérleti díja nagyon megnőtt, Bangó elmondása szerint kétszázezerről egymillióra. Ekkor úgy tűnt, nem adja fel, azt mondta, olyan tervei vannak, hogy a Vörösmarty tér környékén nyitna egy új helyet. Mi csak súgunk, hogy lehet, hogy vannak olyan helyek a városban, ahol nem kell félni, hogy egymillió lesz a bérleti díj, és ez nem a Vörösmarty tér. De nem szólunk bele.

A névsor ezzel sem ér véget:

  • Kovács Kokó István először Box Utca néven indított éttermet, majd ezt bezárta, és tulajdonostárs-váltás után megnyitotta a helyén a La Pampát,
  • Rákóczi Feri a Liszt Ferenc téren nyitotta meg a Korhely “faloda és daloda” nevű éttermét,
  • Frei Tamás kávézóláncát, a nemzetközi franchise rendszerben működő, egyben az ország 2. legnagyobb kávéházláncává vált Café Freit pedig valószínűleg senkinek sem kell bemutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik