Belföld

Sarkvidéki hideg zúdult az országra, a hegyekben hó, havas eső jöhet

Csütörtökön a kettős fronthatás okozhat fejfájást, migrént, szédülést.

Az évszakos átlagnál jóval hűvösebb idő sokáig maradhat a Kárpát-medencében. A szakemberek szerint a tartós hideg oka egy olyan légköri jelenség, amely rendszerint télen fordul elő Szibériában. A sarkvidéki hideg útját viharos szél és csapadék is kíséri.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzése szerint lassan gyengül a légmozgás, a legtöbb helyen már 60-65 km/óra alatt marad a széllökés, egy-egy zápor környezetében azonban lehet ennél erősebb is.

Estétől észak felől egyre nagyobb területen lehet eső, záporeső. Csütörtök estig – a délnyugati tájak kivételével – több helyen jelentős mennyiségű (15-20 milliméternél is több) csapadék hullhat, a legtöbb a Dunántúli-középhegység térségében és az ország északkeleti harmadában.

Egyelőre két megyére (Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén) adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, de megjegyzik, hogy a magasabb hegyeinkben (500-600 méter felett) az esőt, záport havas eső, hó válthatja fel. Bizonytalan vastagságú, átmenetileg megmaradó hó inkább csak a legmagasabb hegycsúcsokon valószínű. Egy-egy záport jég- vagy hódara, kis valószínűséggel pedig dörgés, villámlás kísérhet.

A hidegfronti hatás miatt erősödhetnek a reumatikus, ízületi fájdalmak. Görcsös panaszok is felléphetnek. Halmozottabbá válhatnak az allergiás, asztmatikus tünetek. Csütörtökön napközben egyre inkább kettős fronthatás várható. Emiatt az erre érzékenyéknél előfordulhat fejfájás, migrén, szédülés és vérnyomás-ingadozás, csökkenhet a koncentráló képesség. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik