Belföld

Nukleáris balesetet kockáztattak, amikor a paksi fűtőelemeket kivitték Oroszországba

Jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – tudta meg a Népszabadság.

Ez a paksi bővítés engedélyezésére is hatással lehet, mert rávilágít arra, hogy az atomerőmű nukleáris hulladékának elhelyezése megoldatlan.

Nem volt kizárható a spontán láncreakció lehetősége

– ez olvasható abban a jelentésben, amelyik a 2003-as paksi üzemzavart elemezte. A reak­tortartály tisztítása során megsérültek az atomerőmű üzemanyagát tartalmazó fűtőelemek, gőzrobbanás történt, radio­aktív sugárzás került a környezetbe, nukleáris baleset is bekövetkezhetett volna.

Az akkor ellenzékben lévő Fidesz bekapcsolódott a vizsgálatba, de a jelentés elfogadását megakadályozta, a paksi atomerőmű és a tisztítási műveletet végző cég szerződését azóta sem hozták nyilvánosságra.

A történetben egyébként elég sok azóta is a megválaszolatlan kérdés, többek között az is, hogy mennyi volt a veszteség és ki fizette azt ki?

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért politikusa már 2014 tavaszán jelezte, hogy az Oroszországba történő szállítással gondok lehetnek, ennek ellenére Magyarország 2014 nyarán vasúton kijuttatta a sérült fűtőanyagot a háborúban álló Ukrajnán keresztül Oroszországba, tudva, hogy a részlegesen kiégett fűtőanyag fegyveresek kezébe kerülve vagy egy bombatámadás esetén többországnyi területet veszélyeztethet.

Jávor az ügy miatt panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz. A testület vizsgálatot indított, részben a kiszállítás körülményeinek tisztázása, részben a Majakba juttatott fűtőelemek elhelyezésének biztosítása érdekében.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik