Belföld

Megrótta a választási bizottság Óbudát, kézzel-lábbal tiltakozik a kerület

Azon megy a vita az NVB és a III. kerület önkormányzata között, hogy egy polgár valóban önkormányzati aktivistákat látott-e kampányolni.

Nem Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának pólójában kampányoltak azok az aktivisták, akiknek az ügyében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a választás tisztaságára vonatkozó választási alapelv megsértését – közölte az önkormányzat kedden.

A közleményben felidézték: az NVB hétfőn egy magánszemély kifogásának részben helyt adva megállapította, hogy ismeretlenek a kampány során “Óbuda – Közösséget építünk” feliratú póló viselésével megsértették a választások tisztaságának megóvása alapelvet. A határozat indokolása szerint az aktivisták azzal, hogy az önkormányzatra utaló logóval és felirattal ellátott pólóban kampányoltak, azt a megtévesztő látszatot keltették, hogy az önkormányzat is részt vesz és állást foglal a kampányban.

Ez a felirat nem is hivatalos jelkép!

A III. kerületi önkormányzat azt írta, szervezeti és működési szabályzata szerint hivatalos jelképei a címer, a pecsét és a zászló. Az “Óbuda – Közösséget építünk” felirat nem tartozik ezek közé a hivatalos jelképek közé. A logó az önkormányzat programjait megjelenítő, rendeletben szabályozott szimbólum.

Forrás: Facebook/ Óbuda-Békásmegyer
Forrás: Facebook/ Óbuda-Békásmegyer

Kiemelték, a magánszemély bejelentésében kifogásolt, az aktivisták által használt pólókon az Óbuda felirat és a hozzá kapcsolódó logó nem felel meg az önkormányzati rendelet előírásainak. Ráadásul a “Közösséget építünk” szlogent a rendeletben szabályozott szimbólum nem is tartalmazza. Az önkormányzat szerint az NVB döntése nem megalapozott, az aktivisták nem Óbuda-Békásmegyer önkormányzatának pólójában kampányoltak és az önkormányzat dolgozói sem vettek részt a népszavazási kampányban.

De mégis ott a logó a rendeletben!

Az NVB hétfőn a bizonyítékként becsatolt fényképek megtekintése alapján állapította meg, hogy a három aktivista pólóján az “Óbuda – Közösséget építünk” felirat látható. A határozatban utaltak arra, hogy az önkormányzat képviselő-testülete az önkormányzati jelképekről szóló rendeletének mellékletében meghatározta az Óbuda logó tartalmi elemeit és színleírását. Eszerint az az “Óbuda szót megjelenítő, az elektronikus eszközökről ismert on/off (bekapcsoló) ikont használó logotípia”.

Az NVB ezért megállapította a jogsértést. Az NVB határozata nem jogerős, az ellen a meghozataltól számított öt napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik