Belföld

Egy pici simogatást és pár nagy sallert kaptak a kétfarkúak

A magyar politika sose a humorérzékéről volt híres, a Nemzeti Választási Bizottság meg is feddte alaposan az MKKP plakátjait. A fő érv a liberálisozás mellett az volt, hogy a plakátok nem a népszavazásról szólnak.

Végre eljutottak a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) népszavazási kampányának plakátjai a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé. Egy olyan beadvánnyal foglalkoztak, hogy Tiszaújvárosban leragasztották a savköpő menyéteket előtérbe helyező viccpárt plakátjait, ami törvénytelen dolog. A bizottság döntést hozott az ügyben, amiben parádés ellenérvek hangzottak el a Vastagbőr blog szemezgetése szerint.

Patyi András NVB-elnök rendkívül komolyra vette a figurát, szerinte nem biztos, hogy a leragasztott plakátok népszavazási plakátok, ráadásul “egy országos népszavazás nem vicc.” A további, zömmel a Fidesz és Áder János államfő által jelölt tagok sem simogatták az MKKP kampányát. Rádi Péter például azt mondta:

Ezek nem népszavazási plakátok és ez nem népszavazási kampány. A választó akarat befolyásolás az igenre vagy a nemre buzdítás, szélsőséges esetben a maradj távol felszólítás. Az, hogy szavazz érvénytelenül egy szabotázs.

Fábián Adrián nem szállt bele ennyire a plakátokba, szerinte azok láthatóak maradtak még így is, “hogy valamilyen módon a a helyi közösség rendezvényeinek is szeretnének egy kis propagandát elhelyezni.” Tóta Áronné objektív volt, szerinte nem kapcsolódnak a párt szövegei a népszavazáshoz, és eleve furcsa, hogy egy párt viccpártnak nevezi magát. Sárhegyi Zoltán érveléséből csak egy öblös sorosozás hiányzik:

Ez a fajta megnyilvánulás nem fér bele a rendeltetésszerű joggyakorlás keretei közé. Nem lehet egy ilyen szélsőségesen liberális kezdeményezésnek helyt adni.

Szorosan, de 6:5 arányban helyt adtak a panasznak, de leszúrták az MKKP-t, mert érvénytelen szavazásra buzdít. A felszólítás azzal sem áll összhangban, hogy “érvényesen szavazni a válasz, azaz az igen vagy a nem feletti körbe írt, két egymást metsző vonallal lehet.” Szerintük csak az élvezhet jogi védelmet, akinél összhangban van a vonatkozó szabályokkal a kampány tartalma is.

Magyarul ha egy párt az érvénytelenül szavazásra buzdít, igazából nem is érdemelné meg, hogy a leragasztott plakátjaival foglalkozzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik