Belföld
Röszke, 2015. szeptember 18.
Migránsok várakoznak a röszkei határátkelõnél kialakított áteresztési pontnál 2015. szeptember 18-án.
MTI Fotó: Rosta Tibor

HRW: Kegyetlenkednek a magyar hatóságok a menekültekkel

24.hu
24.hu

2016. 09. 20. 18:56

Egy nemzetközi emberjogi szervezet hallatta azoknak a menekülteknek a hangját, akiket megvernek és megaláznak a magyar rendőrök a szerb határon. A BM szerint a HRW csak támad és lejárat.
Korábban a témában:

Verésekről, megalázásról, paprikaspray-ről számolt be az a 30 megkérdezett menekült, akik a Human Rights Watc (HRW) emberjogi szervezet jelentésében szólalt meg – írja az Index. Egy 37 éves iraki férfit és 35 éves feleségét például tíz kilométerre a határtól fogták el, de így is visszatoloncolták őket Szerbiába.

A férfinek kificamított bokával kellett kilométereket gyalogolnia. Kérte, hogy egy táborba vigyék őket, de nem oda kerültek.

Egy 39 éves afgán férfi a feleségével és gyerekével augusztusban érkezett. Őket paprikaspray-vel fújták le a rendőrök, majd nevettek rajtuk. Több menekültet tonfával vertek, ököllel ütöttek és megrugdostak, sok sérülést láttak a szervezet emberei. 12 erőszakos esetet dokumentáltak. Sok esetben a rendőrök kamerára vették a történteket, addig nem is durvultak, csak amikor leállították a felvételt.

A HRW beszélt az ENSZ menekültügyi szervezetével és civilekkel is. Sok gyermekest vagy épp fogyatékkal élőt is visszaküldtek a magyar határőrök. Sokan heteket vártak, hogy beléphessenek az országba. A magyar kormánynak hiába jelezték a történteket, nem vizsgáltak ki semmit, csak visszautasították az állításokat.

Az új jogszabályok szerint már a határ mentén visszafordíthatók a menekültek, függetlenül életkoruktól, nemüktől vagy egészségi állapotuktól. Pedig a sérülékeny egyéneket máshogy kéne kezelni Lydia Gall, a HRW régiós kutatója szerint is:

Különösen kegyetlen a már az országban lévőket visszakísérni. Magyarországnak időben hozzáférést kellene biztosítania a menekültügyi ellátórendszerhez, és speciális szabályokat kellene alkalmaznia a sérülékeny csoportokra, hogy emberségesen kezelje őket.

BM: megint támadják Magyarországot

A Belügyminisztérium MTI-hez eljuttatott reagálásában visszautasította a HRW állításait. Szerintük a “bevándorláspárti szervezet” nem először támadja Magyarországot, korábban a határzár építését és a kormány bevándorlás elleni intézkedéseit is támadta.

Azt írták, hogy most a rendőrség és a bevándorlási hivatal lejáratására tesz kísérletet a szervezet. A BM szerint a rendőrök és katonák törvényesen, az uniós és a magyar jogszabályok szerint védik Európa schengeni határait.

A rendőrség a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre intézkedéseit, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szembeni emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra.

Közölték, hogy nem zaklatják a migránsokat, a jelentős számban kísérő nélkül érkező gyermekek védelemben, egészségügyi ellátásban, oktatásban részesülnek, az arra ténylegesen rászorulókkal humánusan járnak el, a határon és az ország területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek. A tárca elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.