Belföld
Röszke, 2016. február 9.
Elfogott határsértõk Röszke térségében 2016. február 9-én. Ezen a napon 24, magát pakisztáni, indiai és nepáli állampolgárnak valló férfit fogtak el egy csoportban, miután a határzárat megrongálva illegálisan magyar területre léptek.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Belügyminisztérium: Magyarország határán nem zaklatják a migránsokat

24.hu
24.hu

2016. 07. 13. 19:09

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő csoport tévesen értelmezi a menekültügyi eljárás szabályait - közölte a Belügyminisztérium (BM) szerdán az MTI-vel, hangsúlyozva, Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, a magyar határon nem zaklatják a migránsokat.
Korábban a témában:

A tárca közleményében arra reagált, hogy a HRW a nap folyamán közzétett beszámolójában azt írta: Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket.

A BM közleményében az áll: Magyarország betartja a schengeni határellenőrzési szabályokat és a genfi egyezményt, és megdöbbenéssel fogadja, hogy a Human Rights Watch a magyar Országgyűlésnek az európai normákkal összhangban megalkotott törvényei betartásának figyelmen kívül hagyását várja el a végrehajtó hatalomtól.

Magyarország biztosítja a határátkelőhelyeken, továbbá a kialakított tranzitzónákban a legális belépés és a jogszerű menekültkérelem előterjesztésének lehetőségét. A menekültügyi eljárásra vonatkozó szabályokat a HRW nyilvánvaló tájékozatlanságból tévesen értelmezi

– írták.

Röszke, 2016. március 19.
A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítõ egyik katona rejtett figyelõállásban a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes mûszaki határzár mellett 2016. március 19-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI

Hangsúlyozták: a menedékkérők ellátásából Magyarország “gazdasági erejét meghaladóan veszi ki részét”, miközben az Európai Unió ebben a tekintetben “magára hagyta” egyik tagországát.

A menedékkérők ellátására havonta átlagosan 140 ezer forintot költ a magyar állam

– tették hozzá.

Közölték: a magyar rendőröknek az államhatár rendjével összefüggő intézkedéseivel szemben idén négy esetben nyolc migráns terjesztett elő rendőri bántalmazásra utaló panaszt, miközben a rendőrség csaknem 18 ezer illegális határátlépővel szemben intézkedett. Az esetek tisztázása miatt indított parancsnoki kivizsgálás megállapította, hogy a panaszok megalapozatlanok; az elfogultság kizárása miatt azokat továbbították az illetékes nyomozó ügyészségekhez – olvasható a tárca közleményében.

Kitértek arra is, hogy a határon lefolytatott menekültügyi eljárással kapcsolatos törvény júliusi hatálybalépése után a rendőrség 655 embert tartóztatott fel, majd kísért vissza az ideiglenes biztonsági határzárhoz; ők önként, ellenszegülés nélkül eleget tettek a rendőri felszólításnak.

Röszke, 2016. március 19.
A Magyar Honvédség Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelékében (MH AIAK) szolgálatot teljesítõ katonák járõröznek BTR 80-as páncélozott szállító harcjármûvel a magyar-szerb határnál, Röszke és Ásotthalom térségében, az ideiglenes mûszaki határzár mellett 2016. március 19-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Fotó: MTI

Jelezték: a HRW állításaival szembe a visszakísért illegális határátlépőket a rendőrök magyar területre kísérik vissza.

A BM hangsúlyozta: Magyarország határán nem zaklatják a migránsokat, a sok, kísérő nélkül érkező gyermek védelmet, egészségügyi ellátást kap, oktatják őket. Magyarország a tényleg rászorulókkal humánusan jár el, a határain és a területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek, ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.