Közélet

Magyarország kizárása helyett az emberi jogi problémákat kellene kezelni

A brit Guardianben is vezető téma, hogy a luxemburgi külügyminiszter kidobatna bennünket az EU-ból.

Vezető cikkben foglalkozott a brit Guardian azzal, hogy a luxemburgi külügyminiszter felvetette: ki kellene zárni hazánkat az Európai Unióból, legfőképpen azért, mert úgy bánnak Magyarországon a menedékkérőkkel, mint az állatokkal. Jean Asselborn szavai ellen éles kirohanást intézett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, de az osztrák diplomácia vezetője is rosszallását fejezte ki.

A Guardian idézi a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezetet is, amely szintén Európához fordult annak érdekében, hogy gyakoroljanak nyomást Magyarországra, amely szerintük a menedékkérőkkel szembeni eljárásával európai és nemzetközi törvényeket sért. A HRW a magyar kormány népszavazási kampányára is felhívta a figyelmet.

Emlékeztetnek: az Orbán-kormány több millió magyar háztartásnak küldött szét egy 18 oldalas füzetet, amelyben arra biztatják az embereket, hogy utasítsák el a menekültek szétosztására vonatkozó uniós tervet, mert „a kényszerletelepítés veszélyezteti a kultúránkat és hagyományainkat”.

Lydia Gall, a szervezet Kelet-Európa-kutatója „a kormány által szponzorált xenofób menekültellenes propagandaszemétnek” nevezte a füzetet. Hozzátette, hogy az Európai Unió lényegében némán szemléli ezt a fajta retorikát.

A kutató ugyanakkor elítélte a luxemburgi külügyminiszter felhívását Magyarország kizárására, szerinte ez több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt.

Gall szerint az Európai Uniónak megfelelő eszközei vannak az emberi jogi problémák kezelésére a tagállamokban, a kizárás helyett arra kellene fókuszálni, hogy meglegyen a politikai akarat ezeknek a mechanizmusoknak az életbe léptetésére.

A kutató egy blogbejegyzésében arra is kitért, hogy a magyar kormány által kiadott füzet eltorzított információkat tartalmaz a menekültválságról, a menedékkérőket úgy festi le, mint akik Európa jövőjét veszélyeztetik. A migrációt a terrorizmushoz kapcsolja, és nemlétező „no-go” zónákra hivatkozik az európai városokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik