Belföld

A Gyakorikérdéseken lett majdnem terrorista két fehérvári

Egyből az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe került az a két illető, akik az Iszlám Államhoz való csatlakozásról és merényletek elkövetéséről tárgyaltak a neten.

Terrorcselekmény előkészületének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett két férfit pénteken a Székesfehérvári Járásbíróság – közölte a Székesfehérvári Törvényszék sajtóosztálya az MTI-vel.

A két gyanúsított ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda “terrorcselekmény terrorista csoportban történő elkövetése érdekében megvalósított terrorcselekmény előkészülete” miatt indított eljárást.

A két férfi a gyanú szerint az interneten üzeneteket váltott az Iszlám Állam terrorszervezethez való csatlakozásról, illetve egyikük kommentekben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba.

A nyomozási bíró az előzetes letartóztatás helyszíneként az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki.

A törvényszék közölte: az alapos gyanú szerint a gyanúsítottak 2014 októberétől 2015 januárjáig a Gyakorikerdesek.hu internetes portálon egymással üzeneteket váltottak az Iszlám Államhoz való csatlakozásról. Az egyik gyanúsított a másikat a csatlakozás módjára és leplezésére vonatkozó tanácsokkal látta el.

Letartóztatás Isztambulban

Egyikük 2015 januárjában a terrorszervezethez való csatlakozás miatt Isztambulba utazott, azonban Törökországban letartóztatták és Budapestre visszatoloncolták. A másikuk szándéka is a csatlakozás volt, de erre objektív okok miatt nem került sor.

Az egyik gyanúsított 2016 júliusában egy nyilvános Facebook-oldalon kommenteket helyezett el, amikben terrorcselekmények elkövetését helyezte kilátásba, illetve segítséget kínált az Iszlám Államhoz csatlakozni kívánó embereknek – áll a közleményben.

A bíróság mindkét férfi előzetes letartóztatását elrendelte, mert úgy látta, fennállt szökésük vagy elrejtőzésük veszélye, illetve más okból megalapozottan feltételezhető, hogy az eljárási cselekményeknél a jelenlétük nem lenne másképp biztosítható. A végzés nem jogerős, de előzetesen végrehajtható.

Az MTI kérdésére Varga Noémi, a Székesfehérvári Törvényszék szóvivője elmondta: a két férfi által elkövetett bűncselekmények a büntető törvénykönyv (Btk.) szerint akár 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik