Nagyvilág

Terrorfenyegetés miatt maradt el a brüsszeli békefelvonulás

A korábbi hírekkel ellentétben konkrét terrorfenyegetés miatt maradt el március 27-én a terrorizmus és a gyűlölet ellen meghirdetett, a brüsszeli repülőtéren és a metróban történt robbantás áldozatainak emlékére tervezett menet a belga fővárosban – írta a belga RTL információira hivatkozva a La Libre Belgique című belga napilap szerdán.

A március 22-én, kedden elkövetett kettős robbantás hétvégéjére tervezett menetet Jan Jambon belga belügyminiszter és Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere arra hivatkozva napolták el, hogy nincs elegendő rendőr a helyszín biztosítására és a résztvevők védelmére.

Rendőrségi információk szerint a valódi ok azonban egy azonosított terrorfenyegetés volt.

A jelentés két férfit nevezett meg, Moustapha Benhattal és Yassine Atar terrortámadást akartak elkövetni a menet ellen.

A napilap beszámolója szerint a két férfi rokoni kapcsolatban állt a brüsszeli öngyilkos merényleteket elkövető Bakraoui fivérekkel. Yassine Atart – aki Bakraouiék unokatestvére – régóta ismerte a rendőrség, ahogy Moustapha Benhattalt, az öngyilkos terroristák nagybátyját is – tették hozzá.
Brüsszelben végül április 17-én tartották meg a terrorellenes békefelvonulást, amelyen mintegy 2500-an vettek részt. A megmozduláshoz több mint 160 szervezet csatlakozott.

A hatósági dossziéból az is kiderül, hogy Benhattalt június 17-én előállították, mert feltételezhetően támadást készített Brüsszel legnagyobb szurkolói zónája ellen a labdarúgó Európa-bajnokság idején.

A két helyszínen, a repülőtéren és a metróban végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban 32 ember halt meg, és nagyjából 340-en megsebesültek, köztük két magyar is.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik