Belföld

LMP a menekültválságról: biztonságot és szolidaritást

A kettő nem zárja ki egymást.

Az LMP rendészeti szakszóvivője szerint a menekültválság kezelésekor szolidaritás és a biztonság nem zárja ki egymást, egyszerre kell érvényesíteni ezt a két szempontot.

Gerstmár Ferenc, a párt országos elnökségi tagja sajtótájékoztatóján kifejtette: el kell ismerni, valós veszély, hogy terroristák, bűnözök kísérelnek meg Európába és Magyarországra jutni, ezért fontos a nyilvántartás, azonosítás ezekben a veszélyes időkben.

Jelentősége van a szolgálatok közötti információáramlás akadálytalanságának, a magyar és a szomszédos országok szakszolgálatainak együtt kell működniük az embercsempész-hálózatok elleni bűnüldözői munkában. Ugyancsak kiemelte a közös európai határvédelmi szerv fontosságát.

Magyarországnak is alkalmazkodnia kell a terroristák változó módszereihez,

ezért lényeges, hogy több erőfeszítést tegyenek a megelőzésért. Megjegyezte: hatékonyabb fellépés kell a fenyegetések ellen, de a menekültek jogainak is érvényesülniük kell, ugyanis

nem lehet minden határainkon kopogtatót potenciális terroristának tekinteni”.

Gerstmár Ferenc szerint a lakosságnak és a kormánynak sincs elég információja a bevándorlók hátteréről, céljairól, és így lehetetlen a hatékony cselekvési terv.

A kormánynak ezt fel kell derítenie, hogy ne csak riogasson, hanem cselekedhessen is – vélekedett a politikus.

Kérdésre válaszolva a képviselő a kormány politikájának szerves folytatásaként értékelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök újabb kerítés építését vetette fel. Azt mondta, nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás a válság kezelésére, és a kormányfőnek inkább az EU-ban kellene tárgyalnia a megoldásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik