Belföld

Egy amerikai jelentés szerint a kormány tettei nem azt bizonyítják, hogy Magyarországon zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma kiadott egy jelentést, amiben a vallásszabadság nemzetközi alakulásáról ír.

Magyarország is szóba kerül: a fideszes politikusoknak a menekültválság során tett több nyilatkozata is muszlimellenes gyanúba keveredik az elemzés szerint, Soros György emlegetése mögött pedig antiszemita felhangokra történik utalás, írja az Index.

Kiemelik, hogy annak ellenére, hogy itthon zéró tolerancia van az antiszemitizmus ellen,

a magyar kormány mégis támogatta a Hóman Bálint szobor felállítását.

Végül csak azért léptek vissza a szobor felhúzásától, mert nagy nemzetközi visszhangja lett a terveknek.

Megemlítik Soros Györgyöt is, és az ellene folyó kampányt. Az ő nevét nem írták le, csak egy tehetős amerikai zsidóként emlegetik. Orbán két sorosozó beszédéről írnak, ami szerintük még nem volt antiszemitizmus, de az ilyen megfogalmazások a magyar közbeszédben antiszemita konnotációkat idézhetnek.

Írnak a magyarok menekültekhez való viszonyáról is. Szerintük a kormány vallási alapon emelt kifogást a bevándorlók ellen, amikor állandóan az “európai keresztény értékek” megvédésének fontosságát hangsúlyozza. Az országjelentés említést tesz a kormány bevándorlásellenes kampányáról és nemzeti konzultációjáról is.

Arra is kitérnek, hogy a magyar muszlim közösségek ellen több támadás is történt, ezek közt 10-15 fizikai támadás volt, fejkendőt viselő muszlim nők ellen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik