Közélet

Migránsjáratnak nézte Bayer Zsolt a turistákat szállító chartereket

Minimális utánajárással cáfolható a publicista által terjesztett összeesküvés-elmélet.

A napokban Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája is beszámolt a többnyire méltatlanul alacsony színvonalú hőbörgésből álló blogján arról, hogy éjszakánként titokban repülőjáratokon csempészik be a németek a Törökországban dekkoló menedékkérők tömegeit.

A Mandiner nézett utána, igaz-e ebből valami, és arra jutottak, hogy nem: egyszerű, nyaralókat szállító chartergépeket hisznek menekültjáratoknak azok, akik szeretnek az ilyesmitől rettegni, vagy nagyon szeretnék, hogy mások rettegjenek. A Bayer által idézett írásban – amit még kér is a publicista az olvasóitól, hogy terjesszék – a köln-bonni repülőtér éjszakai forgalmára hivatkoznak.

A bevándorlásellenesek még meg is jelölték a szerintük gyanús járatokat, azok viszont olyan helyekről érkeznek, ahol menekülttábor a közelben sincs – így Heraklionból, Isztambulból, Izmirből és Antalyából. Az egyik gép a szír-török határhoz közeli Adanából indul, ugyanakkor a TUI utazási iroda német honlapja számos német nagyvárosból reklámoz járatokat a nagyvárosba.

Antalyából ráadásul olyan városokba is mennek charterjáratok, mint a koszovói Pristina vagy a moldovai Kisinyov, amelyek kevéssé valószínű, hogy a menedékkérők célpontjai lennének.

Varga G. Gábor repülésügyi szakújságíró azzal magyarázta a portálnak a nagy éjszakai forgalmat, hogy sok repülőtér az alacsony éjszakai kihasználtság miatt kedvezményt ad ilyenkor, és a légitársaságoknak is megéri ezeket a járatokat akkor teljesíteni, amikor a fontos útvonalakat repülő gépeik amúgy szabadon állnának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik