Belföld

Azt MTA elítélte Hóman Bálintot

Hóman Bálint az akadémia történészei szerint valóban hozzájárult a német megszállás magyarországi előkészítéséhez, így teljes körű rehabilitálása innentől nem releváns.

Jelentős történetíró volt, és egyes tudományos munkái kiállták az idők próbáját. Ugyanakkor szakpolitikusi tevékenységén túlmenően „felelős szerepet játszott Magyarországnak (…) a nemzetiszocialista Németországgal való kapcsolata megalapozásában és végzetes felerősítésében, az ezzel is együtt járó faji diszkrimináció végletes elmélyítésében

Ezt idézi a Népszabadság a Magyar Tudományos Akadémia Hóman Bálintról írt állásfoglalásából. A lap szerint az MTA azt mondja, Hóman cselekvően előkészítette a német megszállás után a jogállamiság burkát is elveszítő önkényuralmi rendszert, amely szervezetten küldte halálba zsidónak minősített polgárainak többségét. Utóbb még a nyilaskeresztes kormánnyal is politikai közösséget vállalt, minden fenntartása ellenére.

Korábban a Tett és Védelem Alapítvány fordult a Fejér Megyei Főügyészséghez a Hóman Bálint Kulturális Alapítvány elnevezését kifogásolva. Az alapítvány a kormány politikai és anyagi támogatásával szobrot akart emelni Székesfehérváron a volt kultuszminiszternek, de ez később elmaradt.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik