Belföld

Református általános iskolások nyalogatták táncos lányokról a tejszínhabot

Kérdés, akkor is ilyen megengedő lett volna-e az egyház és a rendőrség, ha a lányöltözőben tartanak műsort chippendale táncosok.

Rendőrségi ügy lett abból, hogy táncos lányokkal lepte meg az egyik szülő egy Budapesten rendezett kézilabda utánpótlás torna általános iskolás résztvevőit – írja a 444. A győztes veszprémi Éles József Kézilabda Iskola és a bronzot nyert Endrődi Sándor Református Általános Iskola diákjai előtt, az öltözőben le is vetkőztek a lányok, a testükre tejszínhabot fújtak, amit a 13-14 éves fiúk lenyalogathattak róluk.

Lelki törést nem okozott

Mindez az országos döntő utolsó meccse után történt, a Vasas Fáy utcai csarnokában. A rendőrségi jegyzőkönyvben ez áll:

A kihallgatott tanúk elmondásai alapján az egész rendezvény jó hangulatban telt, a fiatal fiúk számára élvezhető volt, az bennük lelki törést nem okozott.

Az Endrődi Sándorról elnevezett alsóörsi iskola egyébként nem volt mindig református. A kis létszámú intézményt az egyház mentette meg a megszűnéstől, de azzal vették át, hogy fiatal kézilabda-játékosokat is oktatnak ott, akik az ország minden részéről érkeznek. Az iskola felügyelete a helyi református lelkészhez, Rásky Miklóshoz tartozott. Ő fordult a rendőrséghez kiskorúak veszélyeztetése miatt, miután tudomására jutott, mi történt az öltözőben.

A tévében már korhatáros lenne

Az eset még 2013-ban történt, de azóta teljes volt a hallgatás, a 444-hez most jutott el a rendőrségi nyomozás eredménye. A rendőrség szerint az edző nem hibázott, mert nem tudott a tánc jellegéről, az öltözőt pedig azért hagyta ott, hogy felszabadultabban ünnepelhessenek a gyerekek, és azért sem áll fenn a kiskorúak veszélyeztetése, mert

a táncos mulatság célja a fiúk szórakoztatása, és nem az erkölcsi züllöttség elérése volt. Jelen esetben bár a táncos lányok műsora társadalmilag ugyan aggályos, a műsort megtekintő fiatalokban inkább élményt, mintsem érzelmi törést okozott.

Ez áll a jegyzőkönyvben. Szakértők szerint ugyanakkor igenis megállhat a kiskorúak veszélyeztetése, legalább egy megrovást ki kellett volna osztani, mert 14 éven aluliakról van szó, a szülők pedig rábízták a gyereküket az edzőre. Ráadásul a médiahatóság ilyen tartalmat már korhatárosnak minősítene, miközben ebben az esetben a tejszínhabot nem a képernyőről nyalogatták.

A te pénzed, de semmi közöd hozzá

Az ügynek annyi következménye lett, hogy néhány hónappal később a feljelentést megtevő lelkészt mondatták le posztjáról. Utódja, Császár Attila azt írta:

A félreértések elkerülése végett írom, hogy az Egyházmegye Elnöksége soha nem tartozott beszámolási kötelezettséggel semelyik hírportál vagy újság felé.

Ez a hozzáállás már csak azért is nagyon furcsa, mert az egyházi oktatási intézmények is részesülnek közpénzből finanszírozott normatív támogatásban, tehát az adófizetőknek igenis joguk van tudni arról a médián keresztül, hogy mi történik az iskolákban.

De valószínűleg soha nem fogjuk azt se megtudni, hogy ilyen megengedő lett volna-e az egyház és a rendőrség akkor is, ha a lányöltözőben tartanak műsort chippendale táncosok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik