Belföld

Ezekre az autókra lesnek a magyar autótolvajok

Ennyire kevés kocsit sosem loptak, 2016 első fél évében mindössze 835 személyautó körözését rendelte el a rendőrség – írja a vezess.hu a rendőrségtől kikért adatokra hivatkozva. A cikkből kiderül, tavaly egész évben 2414 kocsit vittek el, már ez is jobb eredmény a korábbiakhoz képest. Csak összehasonlításul: 2007-ben 7584 autót loptak, majd többévnyi tartós csökkenés után 2010-re 5864-ig ment le a szám, aztán két évig ismét növekedett a tolvajlás, 2012-ben már 6920 autót vittek el. Azóta ismét lefelé húz a grafikon hulláma, ha marad a tendencia, idén az elmúlt 20 év negatív rekordját hozhatja.

Mint írják, meglepő mozgásokat látnak két népautós márkánál, Fordokból egyre többet lopnak a tolvajok, míg Suzukikból egyre kevesebbet. A negatív lista idei vezető márkája 2014 egészében még csak a negyedik volt, tavaly már a második, az idei első hat hónapban viszont százalékosan nagyon komoly különbséggel lett első a Ford. Eközben a Suzuki a 2014-es második helyről tavaly a harmadikra került vissza, míg az alábbi friss listán már csak a negyedik.

Érdekesen szerepelnek a német prémiumok. A használtan behozott autók listáját az öregecske hármasokkal rendre vezető BMW húz előre, amely 2014-ben a tizedik volt, nyilván a megnövekedett alkatrészigény is szerepet játszik ebben. Mögötte közvetlenül az Audi, de a Mercedes sehol. A fél év alatt ellopott 8 darab Merci már csak azért is meglepően szerény, mert idős A-osztályból rengeteget hordanak be az országba a nepperek. Igaz, jóval megbízhatóbbak a velük egyidős 320-asoknál.

Az autóvadászok vezetője a Vezessnek elmondta, első féléves számaik nincsenek a rendőrök által megtalált járművekről, de a 2015-ös adatok a korábbiaknál sokkal szimpatikusabbak voltak. Tavaly a “nyomozás eredményességi mutató” 17,6 százalék lett, miközben 2011 és 2013 között stagnált ez az adat – 7,5 százalék, majd 6,4, aztán 8 volt – ezután indult növekedésnek. Miközben 2011-ben 466 autót találtak meg – 7,5 százalék volt az eredményességi mutató – addig tavaly 561 darabot, erre jött ki a 17,6 százalékos eredményességi mutató. Azaz négy esztendő alatt oda jutottunk, hogy évi százzal több lopott autó kerül elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik