Belföld
Veszprém, 2014. július 26.
A Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján idén végzett altisztjelöltek eskütételük helyszínén, a veszprémi Szentháromság téren 2014. július 26-án. A veszprémi várban az altiszti akadémia 106 végzős hallgatója tette le az altiszti esküt.
MTI Fotó: Nagy Lajos

Ezért visszautasíthatatlan a honvédség ajánlata a közmunkásoknak

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 07. 25. 09:38

A Magyar Honvédség nyit mindenki felé, aki elkötelezett a haza védelme iránt.

A Honvédelmi Minisztérium tudatta, hogy a honvédség minden, a haza szolgálatát fontosnak tartó fiatalt vár soraiba, aki önként vállalja a szerződéses katonai szolgálatot, és érdekli az általa kínált életpálya lehetősége.

Az MH hosszú távú és biztos munkalehetőséget kínál a közfoglalkoztatotti programban dolgozók számára, míg a közmunka csak egy ideiglenes állapot. Aki megfelel az elvárásoknak és követelményeknek a közfoglalkoztatotti bérnél jóval magasabb fizetést kap.

A sorkatonai szolgálat 2004-es megszűnésével a honvédség önkéntes professzionális haderővé alakult át.

Az önkéntességből következik, hogy az MH nem kötelez és nem is kötelezhet senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, illetve a soraiba lépjen. Az MH több mint 11 éve csak önkéntes alapon jelentkező katonákkal működik.

Júliusban Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém,Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyében lesz toborzás.

A megjelenés nem kötelező.

A tájékoztatókon csak a szerződéses katonai szolgálat feltételeit, a kötelezettségeket, járandóságokat ismertetik. A feladat végrehajtása a honvédségi legénységi állomány utánpótlásának biztosítása mellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetését szolgálja. A megjelenteknek a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség – tudatta a Honvédelmi Minisztérium. 

Korábban a Kisalföld azt írta, hogy kötelező megjelenniük a közfoglalkoztatottaknak a Magyar Honvédség által szervezett katonai toborzón. Amennyiben állást ajánlanak nekik és azt nem fogadják el, hónapokra kiesnek a közfoglalkoztatotti rendszerből, elveszítik mostani munkájukat.

Már a behívókban is állásajánlatként tüntették fel a honvédségi toborzást, ugyanakkor a levélben a közfoglalkoztatottakat emlékeztetik a törvényre, amely szerint az álláskeresőt három hónapra ki kell zárni a közfoglalkoztatásból, ha a felajánlott, a rendelkezéseknek megfelelő munkahelyet nem fogadja el. Hatvan napra törlik az álláskeresők közül, ha együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget. Ilyen szankciókkal jár, aki a toborzási tájékoztatón nem jelenik meg, az ugyanis a levél megfogalmazása szerint “kötelező”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Tiborcz-Istvan-Orban-Viktor(960x640).jpg (Array)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.